Fråga: Det är alltid lika frustrerande att läsa att man ska skaffa sig ett välfungerande nätverk och många kontakter. men det finns ingen någonstans som kan svara på hur man gör det!

För dem som redan har ett stor fungerande nätverk är det säkert en självklarhet, men för oss som dessutom hunnit bli 50 år och inte har byggt upp en tillräckligt bra kontaktyta för nya jobberbjudanden, hur gör vi?

Jag är för andra gången i mitt liv på väg att bli av med jobbet. Alla mina försök att komma vidare mynnar ut i ingenting och förra gången lyckades jag inte bygga upp något nätverk heller.

Jag måste sakna någon kunskap. Kan du berätta från grunden hur man gör för att bygga upp ett kontaktnät?


Svar:
Om du tänker efter så tror jag nog att du har ett nätverk, det kan vara gamla arbetskamrater som du har eller kan ta kontakt med, bekanta och vänner som kan fungera som stöd och bollplank och som kanske finns inom verksamheter som du skulle vara intresserad av.

Många drar sig dock från att be om hjälp eftersom man inte vill ”tränga sig på” eller ligga någon till last. Men att göra känt i sin bekantskapskrets att man söker nytt jobb eller att höra av sig till någon gammal arbetskamrat eller chef i samma ärende och be dem höra av sig om något dyker upp är väl rätt naturligt så länge man inte ställer allt sitt hopp (och krav, förväntningar) till att det ska ge utdelning.

Sedan måste man naturligtvis vara aktiv även på annat sätt genom att exempelvis själv kontakta företag och höra om deras rekryteringsbehov, kontakta rekryterings- och bemanningsföretag etc.

Men, som sagt, se dig omkring på de människor du har runt dig. Där har du ditt nätverk, eller åtminstone början på det!


Eva Ekedahl har mångårig erfarenhet av Rekrytering och Executive Search. Hon är utbildad samtalsterapeut och har vidareutbildning i flera tester och verktyg för personbedömning. Eva Ekedahl är diplomerad Affärscoach enligt ICF's riktlinjer.