Michael Jenselius, it-skribent och csjobb.se:s utlandsexpert för Thailand och Singapore.
Michael Jenselius, it-skribent och csjobb.se:s utlandsexpert för Thailand och Singapore.
– I Thailand tror jag det mer eller mindre alltid varit inom webbutveckling de flesta it-jobben finns. Även om Thailand har försökt sig på att satsa på mer utbildning inom it och programmering så är kunskapsnivån rent generellt ganska låg.
– Inom design och utformning är thailändarna dock väldigt duktiga, men kanske inte lika duktiga inom programmering.

Vad är roligast med att jobba i Thailand och Singapore?

– Att ingenting fungerar som det ska. När du vaknar på morgonen har du ingen aning om hur din dag kommer att utspela sig. Det är väl både ett gissel och ett äventyr på samma gång, men det håller i alla fall tristessen borta.
– De klassiska skälen såsom klimatet, maten och människorna känner nog de flesta redan till.

Vad är jobbigast med att jobba i ditt land?

– Att ingenting fungerar som det ska :). Skämt åsido, det finns måndagar i Thailand också. Det kan ibland bli frustrerande på gränsen till outhärdligt att försöka få saker gjorda när man är beroende av andra i Thailand. Så länge du arbetar med något där du är mer eller mindre oberoende eller självgående är det lättare.
– Den västerländska kulturen med sitt "effektiva" tankesätt frontalkrockar ibland med Thailands mer avslappnade inställning till punktlighet och noggrannhet.

Vilka är dina bästa tips för att skaffa ett jobb där?

– Jag tror det är en av de vanligaste frågorna jag får höra på CSjobb. Precis som med allting annat i Thailand så får man förlita sig till djungelns lag. Det bästa är om du känner någon som behöver anställa en utlänning inom ditt kompetensområde. De näst bästa är att titta efter jobbannonser i engelskspråkiga tidningar.