Fråga:
Om man vill "boosta" sin egen karriärutveckling vilka vägar kan man gå?
Ens chef tycker att det är "jättebra" att man vill utvecklas mot ledarskap, men förhalar eller undviker att själv stå för kostnaden. Oavsett om det handlar om att chefen inte har den ekonomi som man kan önska, eller inte vill investera på den anställdes utveckling av olika anledningar (exempelvis inte själv har ngn nytta av det).

MEN, man vill själv utvecklas, för att kunna gå vidare i livet, inom samma bolag eller ett annat, på något sätt.

Jag skulle vilja ha ett uppslag på kurser som kan vara av intresse om man vill utveckla sitt eget ledarskap (för personlig utveckling, högre social kompetens, eller faktisk för att bli ledera på någon nivå).

Dessa utbildningar kan vara väldigt kostnadslåga (sådana finns)
Eller via universitet, andra skolor
Eller dyra kortare
De längre svindyra

En kartläggning helt enkelt.


Hej!

Det var en svår fråga och någon kartläggning kan jag tyvärr inte erbjuda. Däremot har jag några tips på saker du kan göra även om din arbetsgivare inte vill stödja din utveckling.
Läs böcker i ämnet. Det är billigt och effektivt men ger teoretiska kunskaper. Du får inget betyg, diplom eller annat kvitto på de inhämtade kunskaperna.
Medlemmar i till exempel organisationen Ledarna (www.ledarna.se) har ett jättebra utbud av gratisseminarier och kurser att välja mellan.
När det gäller kurser på universitet och högskolor är det svårt att rekommendera någon specifik kurs. Däremot kan nämnas att fler och fler skolor erbjuder distanskurser som man kan läsa på halvfart.

Ett sista tips är att försöka hitta en mentor/ett bollplank, utanför din arbetsplats, som kan coacha dig i din utveckling. Det har fungerat väldigt bra för mig.
Följande artikel ger extra tips om hur man väljer sin mentor: http://www.chef.se/dynamisk/index.php/index/artikel/hitta-en-mentor/

/Mattias