Fråga:
Nästa vinter skulle jag vilja göra verklighet av en gammal dröm och jobba i Thailand.
Var finns de flesta it-företagen där? Finns det ett "silicon valley" i Bangkok till exempel? Är det svårt att få arbetstillstånd?


Svar:
It-företagen är ganska utspridda i Thailand och något "Silicon Valley" existerar tyvärr inte. Phuket är ett populärt ställe för många it-företag, men har problem att få kompetent arbetskraft. Bangkok har självklart också många it-företag och har på grund av sin storlek självklart fler företag. Söker du anställning på ett företag är det kanske bäst att först kontakta företag inom ditt område, oavsett var de befinner sig. Vad gäller arbetstillstånd så tror jag det finns flera svar på den frågan bland mina tidigare svar. Det är väldigt svårt för en "utlänning" att få jobb i Thailand utan kontakter, men skam den som ger sig.

Hälsningar Michael

Michael Jenselius är frilansjournalist och it-entreprenör bosatt i Chiang Mai, Thailand. Michael har arbetat som it-journalist till och från sedan 1992 och var tidigare chefredaktör för IDG Windows World. Har arbetat och verkat i både Thailand och Singapore i 15 år med fäste i Phuket.