Fråga:  Hej!

Är arbetsklimatet så tufft som det ofta låter i USA? Jag är lite sugen på att prova vingarna där men vet inte om jag passar in.
Måste man ha vassa armbågar och jobba 16 timmar om dygnet som systemutvecklare?

Jag har inte så lång erfarenhet än så länge (två år som Java-konsult) och skulle vilja hitta ett "vanligt" jobb, om det finns. Som utvecklare på
något mindre företag kanske.

Jag känner att jag vill kunna göra ett bra jobb men att jag ändå har lite tid att se mig om när jag är där.

mvhSvar:  Just nu är klimatet väldigt tufft. Den öppna arbetslösheten är nästan 10%, och då räknas ändå inte dom som inte har sökt jobb på ett tag in.
Den totala arbetslösheten är med andra ord högre. Detta gör att det blir svårare att få arbetsvisum. Dels for att det finns flera arbetssökande, dels för att det är svårare att få ett arbetsvisum godkänt såvida inte du har en unik kompetens som är svår att få tag på bland amerikanerna.

Överlag arbetar amerikaner längre, och räkna inte med att få någon större semesterledighet.
2 veckor per år är vanligt. Men det betyder inte att du måste jobba 16 timmar per dygn.
Det är mest på så kallade “start ups” där det gäller att bygga upp någonting så fort som möjligt. Du har även IT avdelningar inom vanliga företag där arbetstakten är mer normal. Det kanske passar bättre.

Över lag har svenskar en stark arbetsmoral och presterar bra jämfört med sina amerikanska kollegor. Så där tror jag du inte behöver oroa dig alltför mycket. Den svåraste biten ar att få ett jobberbjudande och arbetsvisum. Sen när det är fixat kommer det mesta flyta på ganska bra.


Nicklas Jonow är USA-expert på csjobb.se. Han är en IT-entreprenör med flerårig erfarenhet av jobb och visumfrågor i USA.
Sedan 2009 arbetar han som konsult inom affärsutveckling där han  bland annat utveckar en sökmotor för hotellbranschen.