Fråga: Jag är antagen till två olika utbildningar på cirka två år., men jag vet inte riktigt vilken som jag ska välja.
Den ena är mobilmedieutveckling och en andra applikationsutveckling/systemutveckling.

I framtiden vill jag syssla med mobilutveckling och därför känns den första utbildningen som att den passar perfekt. Det kan dock vara svårt att omkvalificera sig om man inte får jobb inom den mobila branschen.

Den andra utbildningen är en ren programmeringsutbildning som faktiskt är väldigt bra. Jag undrar bara vad den ger mig för förutsättningar för att jobba på ett mobilutvecklingsföretag.

Vilken utbildning ska jag satsa på?
Tack på förhand för svar,

Kamil Piestrzynski


SVAR:
Eftersom jag inte vet av vilken utbildningsanordnare kurserna genomförs, och kurserna skiljer sig lite åt mellan olika anordnare, blir mitt svar lite öppet.

Generellt kan man nog säga att app-trenden, främst på konsumentsidan men även mer och mer på företagssidan, är den hetaste IT-trenden just nu. Ur det perspektivet är en mobilmedieutvecklingskurs helrätt idag och sannolikt även när du är klar om två år.

Den andra stora trenden idag är molnet. Inom detta området systemutveckling för/mot molnet värdesätts "traditionella" systemutvecklingskunskaper högre. Den här trenden har, tror i alla fall jag, dessutom längre livslängd än app-trenden.

En "vanlig" programmeringsutbildning är antagligen ett säkrare kort. Den utbildningen ger dig antagligen en bättre plattform att utgå ifrån när du söker en arbetsgivare, men inte nödvändigtvis inom mobilutvecklingssegmentet.
Lycka till!

Mattias Öhdén är CSjobbs expert inom utbildning och kompetens. Han är enhetschef/konsultchef för systemutvecklingsenheten på EDB Consulting Group AB i Stockholm. Enheten består av erfarna konsulter med främst MS- och Java-inriktning.