FRÅGA: 
Jag har som målsättning att jobba och bo i USA.
Som en temporär lösning tänkte jag skaffa turistvisum, åka till USA och via min svenska egna firma, arbeta med konsultuppdrag på distans mot Sverige. Är detta OK?
Om ett svenskt företag vill testa att etablera sig i USA men i dagsläget ej har något kontor där, men skickar dit mig som sin resurs, hur skulle det vara möjligt?
/Markus

SVAR:
Hej Markus,
I princip är det möjligt. Varje dag åker affärsman till USA för att jobba åt sina respektive företag i deras hemländer. Det är inte något problem.
Om du inte är anställd av ett Amerikanskt företag, och du inte jobbar illegalt för ett företag i USA så har du inte brutit mot några regler. Dock bör du vara noga med vad du svarar på visums ansökan så du inte sätter dig i en situation där du ljuger om dina avsikter med din resa till USA. Det kan skapa problem.

Om ett svenskt företag vill etablera sig i USA borde dom ta kontakt med Swedish Trade Council för att lära sig mer om vad som krävs. STC kan sen även hjälpa med visum frågor och ev. rekommendera en advokat som kan sköta det hela.

Link: http://www.swedishtrade.se/vara-kontor/amerika/usa/
Mvh,
Nicklas

Nicklas Jonow är CSjobbs USA expert.
Nicklas är en IT-entreprenör med flerårig erfarenhet av jobb och visum frågar i USA. Sedan 2009 arbetar han som konsult inom affärsutveckling.