FRÅGA:
Hur hittar man "rätt" jobbcoach, dvs någon som kan uppvisa referenser och att insatserna leder till anställning?
Jag är kommunikationskonsult och söker jobb företrädesvis inom IT-branschen. Har du några tips?

SVAR:
Att hitta rätt coach i dag är ingen lätt uppgift, eftersom det finns så många aktörer på marknaden.

Mitt bästa tips är att undersöka ordentligt hur länge coachen varit aktivt,vilken utbildning och vilka certifieringar/diplomeringar han/hon har. När det gäller coachutbildningar finns det en mängd olika mer eller mindre omfattande och det krävs en längre träningstid för att bli en bra coach är min åsikt.

De certifieringar som du kan leta efter att coachen skall ha är t.ex:
ICF(International Coach federaition), EMCC( The europeean Mentoring &coaching council) eller ICC (International Coaching Community)

Du kan hitta en förteckning och söka bland de coacher som är certifierade enligt ICF på www.icfsverige.se

Det är dock bara de som är certifierade som finns där, sedan finns en mängd som är diplomerade och med andra ord inte tagit certifieringen ännu, men som ändå kan vara bra.

För att hitta en coach som också har erfarenhet från IT-branschen får man använda andra sökkriterier, men vi är några stycken som faktiskt har specialiserat oss på människor inom IT.

Det bästa är att fråga och undersöka om det finns referenser och också vad som kan vara relevant bakgrund hos coachen för att passa just dig.

Till syvende och sist handlar det mycket om att personkemin ska stämma mellan er.

Eva Ekedahl har mångårig erfarenhet av Rekrytering och Executive Search. Hon är utbildad samtalsterapeut och har vidareutbildning i flera tester och verktyg för personbedömning. Eva Ekedahl är diplomerad Affärscoach enligt ICF's riktlinjer.