FRÅGA
Jag jobbar som sjuksköterska och har ett stort intresse av IT. Jag funderar nu på att läsa någon form av IT-utbildning för att i framtiden kunna arbeta med IT mot sjukvården på ett eller annat sätt. Vill gärna dra nytta av min erfarenhet från sjukvården och min akademiska utbildning jag redan har. Min fråga är då, vilken utbildning ska jag läsa? Främst intresserad av KY, men öppen för förslag. Jag inbillar mig att erfarenhet från den kliniska sjukvården kombinerat med ett intresse för IT torde vara attraktivt för en arbetsgivare som jobbar med IT-lösningar mot sjukvård och för den del andra branscher.

Svar:

Vad roligt att du överväger en karriär i IT-branschen.
Jag ser det bara som positivt att du har erfarenhet av ett annat yrke/område sedan tidigare. Även inom hälsa/sjukvård händer det mycket inom IT och att då kunna bidra med erfarenheter ("domänkompetens") är positivt.
Jag tycker att du ska fortsätta titta på någon av yrkeshögskoleutbildningarna. YH-utbildningarna ger dig mycket hands-onkunskaper samt möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare under praktikperioderna.

Lycka till!
Mattias Öhdén

Mattias Öhdén är csjobbs expert inom utbildning och kompetens.

Han är enhetschef/konsultchef för systemutvecklingsenheten på EDB Consulting Group AB i Stockholm. Enheten består av erfarna konsulter med främst MS- och Java-inriktning.