FRÅGA:
Jag är 45 år och har svårt att hitta jobb inom IT sektorn. Är systemvetare i grunden och har jobbat ett år med IT-support för affärssystemet Raindance.

Jag har nu varit utan jobb i 2 år och har under tiden skickat en hel del ansökningar men utan att få napp.

Det känns att jag saknar kompetens. Helt enkelt mitt C.V. duger inte. Jag har avslutat fyraårig Systemvetenskaplig utbildning men har inte specialiserat mig inom någonting.

Hur kan jag utveckla mig och bygga upp min kompetens för att bli het på arbetsmarknaden och få lättare att skaffa jobb?

Jag är intresserad av alla möjliga IT yrken. Tack för svaret.

Med vänliga hälsningar,
Stefan Vasic

Svar:
Det här är en svår fråga att svara på.  Sedan årsskiftet är det återigen mycket att göra inom IT-branschen. Samtidigt är det fortfarande svårt att få företag att anställa personer med kort eller ingen praktisk erfarenhet.

Universitets- och högskoleutbildningar är ofta inte specialiserade utan ger en gedigen grund att bygga vidare på. Och det gör det ibland svårt att få det första jobbet.

Mitt bästa tips, om du inte redan gjort det, är att försöka knyta kontakt med de personer som också deltog i den systemvetarutbildning du gått och se vad de jobbar med.

Att använda ditt nätverk är sannolikt det bästa sättet att hitta ett nytt jobb.

Ett annat alternativ är att ta hjälp av en rekryteringskonsult.


Mattias Öhdén är CSjobbs expert inom utbildning och kompetens.

Han är enhetschef/konsultchef för systemutvecklingsenheten på EDB Consulting Group AB i Stockholm. Enheten består av erfarna konsulter med främst MS- och Java-inriktning.