Ständigt nya mål. Efter att ha jobbat i bland annat Belgien, Australien och Storbritannien hoppas Karin Ekeblom få chansen att testa Indien. ”Att jobba utomlands är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen”, säger hon.
Ständigt nya mål. Efter att ha jobbat i bland annat Belgien, Australien och Storbritannien hoppas Karin Ekeblom få chansen att testa Indien. ”Att jobba utomlands är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen”, säger hon.
Redan när Karin Ekeblom läste systemvetenskap i Kista drömde hon om att få se världen och möta andra kulturer igenom jobbet. Då, i slutet av 1990-talet, pratades det mycket om outsourcingaffärer med Indien och det förkom en hel del spekulationer om vad det skulle innebära för de svenska it-jobben. Från att se det som ett hot insåg hon ganska snabbt att hela outsourcingkonceptet var till fördel för alla och något som hon själv gärna ville bli en del av.

Turligt nog fick hon en möjlighet att resa till andra länder på sitt första jobb som projektadministratör på SL Access, där hon började 2003 efter att ha tagit examen. Det blev en del utlandsvistelser, både i Belgien och Australien, och dessutom fick hon jobba med folk från länder som Belgien, Tyskland, Indien och USA.

Trots det kändes inte jobbet internationellt nog. Hösten 2006 började hon därför i stället som säkerhetskonsult på Capgemini. Efter drygt tre år erbjöds hon en tjänst hos en kund i London. Självklart nappade hon direkt.

– Det tog nog fyra månader innan jag verkligen kände mig hemma i London. Det absolut viktigaste när man flyttar utomlands är att hålla liv i det sociala där hemma, samtidigt som man skaffar sig ett liv på plats. Ett bra sätt att få nya vänner och integrera sig är genom ett fritidsintresse, säger Karin Ekeblom, som själv älskar dykning.

För att anpassa sig till en ny tillvaro utomlands är det bra att ha lätt för att rota sig och att inte vara rädd för det okända, förklarar hon. Det är också en fördel att tycka det är okej med lite kaos eftersom det kan ta tid att komma i ordning.

Även om London inte är långt borta finns det flera saker som skiljer engelsmännen och svenskarna åt, konstaterar Karin Ekeblom. Jämfört med dem är vi ganska rättframma, därför måste man tänka på att vara artig och inte tappa besinningen på minsta sätt.

– Som tjej är det dessutom viktigt att visa pondus. Man ska ha professionella kläder, gärna kostym. Det är bara ”casual friday” en gång i månaden och då måste man ändå tänka på att inte vara för ledigt klädd. Var också tydlig med vad du säger och vad du menar. Glöm inte att vi har olika sätt att tala på, även när det gäller kroppsspråk, tipsar hon.

Sedan närmare ett halvår har Karin Ekeblom jobbat huvudsakligen i Sverige, men snart är hon på väg till London igen för att stanna ytterligare fem månader till att börja med.

– Tiden utomlands har gett mig ovärderliga erfarenheter. Det har snabbat på min personliga och professionella utveckling och jag har lärt mig att mitt eget sätt kanske inte alltid är det bästa och i stället vara öppen för andras sätt att göra saker, säger hon.

– Av indierna har jag lärt mig att fokusera på rollen och inte så mycket på individen, vilket har gjort att jag kan se kompetensen bakom människan. Engelsmännen däremot har fått mig att förstå vikten av att ha en social samvaro på jobbet. På ett möte går man inte igenom dagordningen det första man gör, som här hemma, i stället ägnar man fem minuter åt att prata om hur det var i helgen och om familjen.

Att stanna hemma efter Londonvistelsen tycks inte ingå i Karin Ekebloms planer. I stället hoppas hon på ett uppdrag i Bombay i Indien.

– Till att börja med skulle jag nog vilja pröva på en kortare period, kanske ett halvår, för att se hur det är. Att jobba utomlands är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen.