Fråga:
Jag är en 40-årig administratör inom staten som vill byta bana och gärna öka mina it-kunskaper.

Jag läser en högskolegrundkurs i databasmodellering och SQL. Nu planerar jag att gå fler korta kurser över ett par dagar för att snabba på min kompetensutveckling.

Vill kombinera mina databaskunskaper med något annat.Har läst att beslutsstöd och databaser kommer mer och mer.

Funderar på Sharepoint men i jobbannonserna söks endast tekniktunga Sharepointtjänster som Sharepointkonsulter och utvecklare. Jag vill jobba på administrationsnivå med Sharepoint med inslag av lite teknik som databaser och eventuellt  HTML. Jag hittar inte slutanvändarna bland jobbannonserna. Det borde finnas gott om sådana.

Hur ser den arbetsmarknaden ut? Jag vill skapa en bra "kursmix" inom ett område där jobbutsikterna är ljusa, dock ej alltför tekniktungt. Har du några råd och tips?

SVAR:
Beslutsstöd är en fortsatt het marknad. Att kombinera databasmodellering och SQL med Sharepoint (som inte bara är en samarbetsplattform utan också en BI-plattform) är bra.

En bra grund att stå på är någon av de vanligaste utbildningsföretagens kurs. Titta till exempel på AddSkills och Cornerstone och var inte rädd att ringa dem och fråga. En målsättning för dig borde vara att uppnå certifieringen "IT Professional: Sharepoint 2010, Administrator", vilket kräver kunskap motsvarande några kurser. En certifiering är ju ett kvitto på att du har uppnått en viss kompetens och gör ditt cv ännu mer säljande.
Återigen så är jag övertygad om att utbildningsföretagen gärna vägleder dig.

Lite beroende på var man letar så finns det ganska många arbetstillfällen för administratörer och slutanvändare. På Stepstone, Monster och CSJobb, till exempel, dominerar tekniktunga utvecklare. Men hos bemanningsföretagen, till exempel Poolia, och även hos Arbetsförmedlingen finns administratörsjobben.

Arbetsmarknaden ser ljus ut. Sharepoint, speciellt 2010, har fått ett stort genomslag inom många olika verksamheter och där kommer kunskapen att behövas.

Med vänliga hälsningar
Mattias Öhdén

Mattias Öhdén är csjobbs expert inom utbildning och kompetens.
Han är enhetschef/konsultchef för systemutvecklingsenheten på EDB Consulting Group AB i Stockholm. Enheten består av erfarna konsulter med främst MS- och Java-inriktning.