Kim Kimréus
”Det finns stora möjligheter att finna rätt väg här och det är lätt att ta för sig. Däremot har vi inga flådiga förmåner och det är mycket strikta koder kring mutor och bestickning”, säger Kim Kimréus om att jobba inom SLL IT.
Det är svårt att tro att Kim Kimreus är så nära pensionsåldern som han är. Med lätta steg flyger han nedför trappan när han möter mig i entrén till Stockholms Läns Landstings it-avdelning, SLL IT, beläget i ett sjuvåningshus i utkanten av centrala Stockholm.

Här har han jobbat sedan 2004 och för närvarande är hans titel säkerhets- och lokalansvarig. Han beskriver sig som en mångsysslare och listan på arbetsuppgifter tycks vara oändlig.

– Jag gör mycket roliga saker och jag gillar framför allt rörligheten i mitt jobb. Visst jobbar jag ganska mycket, men jag har börjat delegera vissa delar. Och jag måste väl släppa ifrån mig allt mer med tanke på att jag är 65 år, säger Kim Kimreus som efter någon sekunds betänketid uppskattar en genomsnittlig arbetsvecka till mellan 50 och 60 timmar.

Ett av de största projekten som SLL IT jobbar med just nu är flytten från 24 datahallar till två. Projektet tar en stor del av hans tid, men inom de roller han har faller även många andra arbetsuppgifter.

– Jag tycker verkligen om att ha många bollar i luften, men visst kan det hända att man någon gång tappar någon.

Utöver tre helt skilda yrkesutbildningar har han en lång karriär bakom sig, huvudsakligen inom offentlig sektor. För tio år sedan lämnade han uppdraget som it-chef på Polishögskolan, och blev it-chef för pc-enheten på Huddinge sjukhus. Numera är han alltså på SLL ITs övergripande enhet. Det som driver honom i arbetet med it inom offentlig sektor är att få påverka samhällsförändringar.

– Jag gör en samhällsinsats, helt enkelt. Vi jobbar ju för att minska it-kostnaderna inom hälsa och sjukvård för att få mer pengar kvar till själva vården.

Vad tror du om framtiden för de som jobbar med it inom offentlig sektor?

– Det kommer definitivt att bli tuffare eftersom vi måste visa att vi är värda de pengar vi kostar. Därför är det också viktigt att anställa och kompetensutveckla rätt.

Inom två år går du i pension. Vad kommer du sakna mest?

– Det är nog arbetskompisarna och farten. Men jag kommer säkert att starta eget på någon nivå, när jag går i pension.