Många järn i elden. ”Det är viktigt att ha drömmar och intressen vid sidan av jobbet. Under ett halvår slutade jag helt med min träning, men nu bokar jag in både träning på lunchen och sociala aktiviteter efter jobbet som inte får rubbas”, säger Jessika Lindberg.
Många järn i elden. ”Det är viktigt att ha drömmar och intressen vid sidan av jobbet. Under ett halvår slutade jag helt med min träning, men nu bokar jag in både träning på lunchen och sociala aktiviteter efter jobbet som inte får rubbas”, säger Jessika Lindberg.
Jessika Lindberg framstår som den typiska verksamhetskonsulten – och ändå inte. För att passa för jobbet bör man vara öppen och social, men även driv och fokus är viktigt, anser hon.

När vi träffas på konsultbolaget Accentures huvudkontor i centrala Stockholm råder det ingen tvekan om att hon passar in på det.

– Samtidigt måste man vara ödmjuk och lyhörd för man är faktiskt där för att hjälpa en kund.

För närvarande är hon mellan uppdrag, men snart ska hon börja hos en ny kund inom detaljhandeln. Till sin hjälp har hon alla kollegor som tidigare jobbat med samma kund, samt sin mentor – något som alla på Accenture har.

Hur hjälpsam man är är en av de parametrar som vägs in när medarbetaren får sitt årliga ”betyg”. Det betyget ligger också till grund för den framtida löne- och karriärutvecklingen inom företaget.

– Vi måste också förutse risker och flagga i tid. Den som inte gör det kan få smäll på fingrarna, påpekar hon.

Vad är det absolut bästa med ditt jobb?
– Det bästa är att man får byta uppdrag med jämna mellanrum. Samtidigt är det en av de främsta nackdelarna eftersom man måste bryta upp från det team man jobbar i. Man får också träffa enormt mycket folk.

– I mitt jobb får jag resa en hel del, vilket är lärorikt. Men visst, i längden kan det bli slitsamt.

Många har en bild av verksamhetskonsulten som en hårt arbetande karriärmänniska som alltid sätter jobbet först, men det har ändrats rätt mycket, påpekar Jessika Lindberg.

– Det är stor konkurrens om personalen, så du kan inte slita ut den du har. Visst, när det närmar sig deadline kan det bli 60 timmar i veckan eller helgarbete.

Samtidigt har hon en något oväntad bakgrund som verksamhetskonsult – Jessika Lindberg har läst farkostteknik.

– Anledningen till att jag valde just farkostteknik är att jag alltid tyckt om att meka med bilar. Sedan har jag nog alltid tänkt att jag skulle bli civilingenjör.

Som den reseälskare Jessika Lindberg är gav hon sig av till Nya Zeeland sista terminen för att göra sitt examensjobb hos en båttillverkare.

Efter att ha tagit sin examen gav hon sig ut på en halvårslång resa i Asien och väl hemma igen fick hon napp på en ”superhet” praktikplats på världskända Ferrari – som hon till slut valde att tacka nej till.

– Redan när jag gjorde mitt exjobb på Nya Zeeland kände jag mig lite uttråkad av att simulera olika scenarier och testa funktioner.

– Det kändes helt enkelt som ett för långsamt jobb för mig.

I stället gav sig Jessika Lindberg ut på jobbjakt igen och efter ett flertal intervjuer fastnade hon slutligen för Accenture, där hon jobbat sedan slutet av 2008. De första 18 månaderna ingick hon i ett så kallat lärlingsprogram, vilket innebar att hon fick arbeta med sju projekt i olika industrier.

– Mitt sista uppdrag var inom distribution och eftersom jag är något av en processnörd fastnade jag för rollen som verksamhetskonsult. Jag tycker verkligen om kopplingen mellan it och människor.

I framtiden hoppas Jessika Lindberg kunna flyttas över till något annat Accenturekontor i världen, gärna Australien.

Däremot tänker hon inte jobba som verksamhetskonsult resten av livet.

– Jag har en miljard affärsidéer och skulle gärna starta eget. En av mina största drömmar är att öppna en bar på ett hustak i Sydney.