Fråga: Finns det jobb inom användbarhet och interaktionsdesign? Vilka krav ställs för att få in foten för en första anställning inom området?

Jag har fil.kand. i data- och systemvetenskap i grunden och även en äldre humanistisk/samhällsvetenskaplig utbildning, enligt några förfrågningar inte helt fel bakgrund för att jobba med interaktionsdesign.

Dessvärre har jag aldrig på riktigt jobbat inom MDI eller ens inom dataområdet, bortsett från lite webbjobb (mest innehåll) och användarutbildning. Min c-uppsats skrev jag inom MDI. Jag funderar nu på att bygga på med ettåriga magisterutbildningen i Stockholm, och då med fokus på Interactive Design.

Med facit på hand från alla mina utbildningar känns det som jag äntligen hittat vad jag skulle vilja jobba med. Ett år är dock en lång tid, jag har hunnit fylla 40 och tvekar om det är värt det.

Finns det interaktionsjobb i Stockholmsregionen för lite äldre nyutexade?

SVAR:
Hej!
Det finns jobb inom användbarhet och interaktionsdesign. Det handlar bara om att leta på rätt ställen.

Jag får intrycket att offentlig sektor, kommuner, landsting och statlig verksamhet, generellt är bättre än genomsnittet avseende att på ett systematiskt sätt säkerställa att webbsystem är användbara.

Till exempel har Polisen lagt ned mycket tid och pengar på den webbaserade process man går igenom när man ska anmäla en stöld eller förlust. Även spelbolag investerar i att göra det så lätt som möjligt för användare att spela.

Däremot är det ett område som kan vara lite svårt att komma in på. Oftast är arbetet med detta en ganska liten del av ett projekt. Att ha god kompetens inom ett annat område, till exempel utveckling, kravhantering eller projektledning är en fördel. Då går det att ha dubbla roller i projektet.

Mitt råd till dig är att prata med den eller de utbildningsarrangörer du funderar på och be dem om referenser som du kan kontakta. Då kan du bilda dig en uppfattning om hur tidigare studenter har hamnat på intressanta jobb.

Lycka till!
/Mattias

Mattias Öhdén är csjobbs expert inom utbildning och kompetens.
Han är enhetschef/konsultchef för systemutvecklingsenheten på EDB Consulting Group AB i Stockholm. Enheten består av erfarna konsulter med främst MS- och Java-inriktning.