FRÅGA
Hej!
1)Kan jag med min svenska enskilda firma (under en övergångsperiod om 1 år efter det att jag flyttat till England) ta uppdrag och arbeta gentemot engelska företag i England? Och kan jag ta upp inkomsterna i Sverige genom min vanliga svenska deklaration på samma sätt som om jag skulle bo i Sverige och konsulta gentemot en engelsk kund?

2)Hur går man tillväga för att registrera ett en-mans-it-konsultbolag i England? Är det svårt och hur ser avgifter och skatter ut vid olika bolagsformer?
Tacksam för svar
/Erik


SVAR.
Hej Erik!

1.) Din svenska firma kan ta uppdrag rent lagligt och skattemässigt men jag rekommenderar att så snabbt som möjligt registrera ny firma eller aktiebolag; limited company I England.
Det blir betydligt enklare och alla deklarationer ev avdrag mm. görs I England. Skatter är något lägre än I Sverige, moms 20 procent bolags skatt 20 – 26 procent, upp till 300000 pund är den 20 procent.
Om du bor i England men din svenska firma har inkomst kan deklarationerna bli besvärliga liksom fakturor och relationer till brittiska kunder mindre smidiga.

Kontakta en kunnig revisions firma eller "company formation service" i England som kan hjälpa till med allt från att sätta upp firma till deklarationer. Revisionsfirmor samt Company formation services har även ‘bolagshotell’; aktiebolaget kan detta skrivas under bolagshotellets address mot extra kostnad, detta är ett smidigt sätt att snabbt starta bolag I England.
Bolagshotellen fixar även address for korrespondans med kunder, skatteverket mm och kan göra bokslut och andra document åt skatteverket och bolagsregistret (Companies house).

Det finns en rad viktiga blanketter och rapporter som skatteverket och bolagsverket skall ha varje år.
Minimum aktiekapital för ltd är £100.

http://www.contractoruk.com/limited_companies/

http://www.contracteye.co.uk/limited_company.shtml

Kontrollera även att du undviker att arbeta som anställd, den tidigare labour regeringen införde en speciellt skatteregel sk. IR35 där konsulter som endast har en uppdragsgivare och arbetar som de andra anst£llda måste betala samma skatter och sociala avgifter so mom han vore anst£lld utan avdrag mm.

Skulle man nu omfattas av IR35, kam med lite planering undvika denna skatteregeln. Nya regeringen har ännu inte tagit bort regeln. Om du inte är heltids konsult med endast en uppdragsgivare eller har kortare uppdrag under 3 månader omfattas du automatiskt inte av IR35. Att ha utländsk / svensk firma gör inte att du undkommer eventuell IR35.

http://www.contractoruk.com/ir35/

http://www.contractoruk.com/limited_companies/


2.) Se ovan, är enkelt och billigt, ett ltd med 1 års brev service och address runt £100 –£200 per år. Bokslut av revisonfirma för mindre bolag £600 - £1000. Rekommendrar att du använder en auktoriserad revisor (ACCA eller AAT qualified) att göra bokslut.

Vänlig hälsning,
Jonas

Jonas Lundberg bor och jobbar i England sedan 1997. Nu jobbar jag med Hosting & operations på MTV Networks Europe.