Fråga:
Hej Nicklas,
Har igentligen bara en kortfråga, hur kan man enklast får jobb i USA inom Finansiell IT?
Jag jobbar idag som system utvecklare, har +10 års erfarenhet, varav 7 inom Finansiell IT (börs & bank). Har redan jobbat utomlands ca 4år på stor Europeisk börs med utveckling och besitter idag en unik kompetens inom mitt område.
Får löpande förfrågan om jobb i Europa, Sydafrika och Asien inom mitt verksamhetsområde MEN aldrig i USA. Så fort de får veta att man bor i Sverige så är det locket på verkar det som!
Har en bror som jobbar i USA sen 7år och det vore kul att joina honom, men icke då.
Hur kommer man in på USA marknaden?

SVAR
Hej Daniel,
Med din bakgrund så tycker jag det finns potential. Anledningen att USA inte rekryterar utomlands är pga visum frågan, samt att det finns mycket folk med kompetens lokalt efter finanskrisen. Det är helt enkelt för krångligt att söka kompetens utomlands speciellt när det finns så många på hemmaplan. Min rekommendation är att du tar en tur till USA och hälsar på din bror. Väl inne I USA så kan du träffa headhunters personligen, och det skulle öka oddsen väsentligt att få jobb.
Det andra valet är att hitta ett företag I Sverige/Europa som har avdelningar I USA. Då kan du göra en intern transfer till USA via L-1 visum, vilket ofta är lättare. Detta kräver dock lite mer tid, samt ett företag som är villig att transferera dig. Detta är även en något enklare väg om du på lång sikt funderar på green card.
Jag vill även gå lite utanför mitt “normala” svar och säga att du borde seriöst betänka Hong Kong och Singapore. Som du redan har märkt så är efterfrågan på din kompetens enorm I Asien, löner plus förmaner är fantastiska, samt att du har en väldigt låg skattesats. Livskvaliteten I båda dessa städer är I topp, och du kommer inte direkt uppleva några större kultur krockar, speciellt som du redan har jobbat utomlands. Du kommer inte stöta på några visum problem heller.

MVH

Nicklas