Fråga:
Hej!
Jag har under åtta år arbetat med IT frågor i olika befattningar både som konsult och på ett privat stort svenskt företag. Jag har magisterexamen inom systemvetenskap.

2007 fick jag möjligheten att helt byta bransch och inriktning och arbetar sedan dess med huvudsakligen helt andra frågor än IT (olika IT system och verktyg används dagligen i arbetet).

Idag har jag en chefsbefattning med resultat- och personalansvar. Jag har kommit fram till att jag vill återgå till IT-branschen och arbeta i någon form av ledningsfunktion. Vad behöver jag göra för att möjliggöra detta?

Svar:
Det låter som om du har en klart relevant bakgrund och utbildning för att ta dig tillbaka till IT-branschen. Man kan också dra slutsatsen att du har skaffat dig erfarenheter från en annan bransch de senaste åren som kan vara till nytta.

Personligen tycker jag dessutom att fyra års frånvaro från branschen inte är så länge, speciellt inte om du jobbar på ledningsnivå. Då är oftast inte specialistkunskaperna om den senaste tekniken det viktigaste utan snarare ledarkompetens och affärsförståelse.

När det gäller hur du skall göra för att ta dig tillbaka handlar det om att aktivera dina gamla kontakter och nätverk, söka intressanta utannonserade tjänster och kontakta rekryteringskonsulter som är bra på It-området.

Eva Ekedahl har mångårig erfarenhet av Rekrytering och Executive Search. Hon är utbildad samtalsterapeut och har vidareutbildning i flera tester och verktyg för personbedömning. Eva Ekedahl är diplomerad Affärscoach enligt ICF's riktlinjer.