Ombyte förnöjer. Hicham Bakir jobbar från Lausanne fem dagar i månaden. ”Det är viktigt för mig att åka hem”, säger han.
Ombyte förnöjer. Hicham Bakir jobbar från Lausanne fem dagar i månaden. ”Det är viktigt för mig att åka hem”, säger han.
För fem år sedan ändrade Hicham Bakir sin tillvaro radikalt och flyttade från sin hemstad Paris. För att kunna ta ett kliv vidare, både privat och arbetsmässigt, bytte han en lång karriär på investmentbanker mot ett nytt liv i Lausanne i Schweiz.

Efter en tid som anställd på en schweizisk bank beslöt sig Hicham Bakir för en tillvaro som egen. Numera är han frilansande Webspherekonsult med Europa som arbetsfält.

– Det är viktigt för mig att ta anställning utomlands i perioder för att utvecklas professionellt, säger Hicham Bakir när vi träffas på ett kafé intill Centralstationen i Stockholm.

Sedan fyra månader arbetar han med ett uppdrag hos lastbilstillverkaren Scania i Södertälje.

Att det blev just i Sverige är ingen slump. Hicham Bakir är en stor beundrare av författaren Åke Edvardsson, vars berättelser utspelar sig i Göteborg och där har han länge försökt hitta ett passande uppdrag. Något inom Websphere dök aldrig upp i den västsvenska staden, men däremot i Stockholm.

Eftersom uppdraget på Scania som konsultmäklaren Ework presenterade passade perfekt tvekade han inte en sekund att tacka ja.

I dag jobbar Hicham Bakir i en grupp med åtta personer, varav två från Indien. Projektet i sig kan han inte berätta så mycket om, men att han trivs råder ingen tvekan om.

– Som egenkonsult kan jag sätta villkoren på ett helt annat sätt. Jag passar inte för att jobba på samma ställe en längre tid.

Han hade inte varit i Sverige, men hade en uppfattning om hur saker och ting fungerar här. Att konsensus och ergonomi är viktigt hade han förväntat sig, men den sparsmakade responsen på möten förvånade honom i början.

– Jag minns när jag höll min första presentation och det blev helt knäpptyst efteråt, inga frågor, ingenting. Jag trodde att jag gjort något fel tills jag förstod att det var helt normalt.

Nyligen fick han sitt uppdrag på Scania förlängt till slutet av december. Vad som händer efter årsskiftet är däremot ovisst. Det tycks inte bekymra honom.

– I vissa perioder kan det vara tufft att vara egenkonsult, men det är absolut värt det. Jag ser inte längre än tre månader framåt, men jag trivs med det. Idealet är att jobba halva året i Schweiz och andra halvan någon annanstans.