"It klarade sig helskinnade i stort sett ur den senaste krisen och jag tror det blir det samma nu", säger Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen.
"It klarade sig helskinnade i stort sett ur den senaste krisen och jag tror det blir det samma nu", säger Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingens senaste rapport visar på en vikande arbetsmarknad med färre jobb att söka.

– Vi ser en svag ökning i arbetslösheten sedan sommaren. Men nivån är ändå betydligt lägre än för ett år sedan. Nu tror vi på en successiv ökning, men det blir inget 2008 i repris. Det som hände då var unikt, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det som framförallt skiljer sig från den senaste krisen är att det gick fort utför, men det återhämtade sig också i samma takt. Den här gången blir det mer utdraget, konstaterar han.

Hur illa kan det gå?
– Ja det finns ett antal jokrar i leken. I nuläget är det svårt att bedöma effekten av en mer omfattande europeisk kris eller om samarbetet inom valutaunionen rasar samman.

Det är framförallt industrinäringarna som känner av inbromsningen i dagsläget. Det är där tecknen och konsekvenserna kommer först. Däremot ser it-branschen ut att skonas.

–It klarade sig helskinnade i stort sett ur den senaste krisen och jag tror det blir det samma nu. Utgångsläget är ju en het arbetsmarknad inom it, som nu svalnar något.

Att marknaden bromsar in visar även It- och telekomföretagens senaste tjänsteindikator. Sex av tio it-företag planerar att nyanställa, men det är ändå en minskning jämfört med den senaste mätningen för årets första halvår.

Enligt tjänsteindikatorn är det framförallt småföretagen som sänkt sina förväntningar inför framtiden om man jämför dagsläget med ett halvår tillbaka. Även storföretagen ser med försiktigt på den kommande tiden, medan trenden bland de medelstora företagen är det motsatta. De spår istället en fortsatt positiv utveckling.