Marcus Sandlund har sin taktik klar p&aring; speeddejtingen. Bara f&ouml;retag som inte kr&auml;ver tidigare konsulterfarenhet finns med p&aring; hans lista. Hos Tectura, d&auml;r&nbsp;Helena Larsson arbetar, h&ouml;rs ord som &quot;perfekt&quot; och &quot;toppen&quot; n&auml;r han langar fram sitt cv.<br />
Marcus Sandlund har sin taktik klar på speeddejtingen. Bara företag som inte kräver tidigare konsulterfarenhet finns med på hans lista. Hos Tectura, där Helena Larsson arbetar, hörs ord som "perfekt" och "toppen" när han langar fram sitt cv.
En chans f&ouml;r f&ouml;retag att m&ouml;ta potentiella anst&auml;llda. Det har Microsoft skapat i Akalla.
En chans för företag att möta potentiella anställda. Det har Microsoft skapat i Akalla.
null
null
H&aring;kan Lindgren var positivt &ouml;verraskad &ouml;ver tr&auml;ngseln kring Acandos bord. &quot;Men det blir v&auml;ldigt snabba m&ouml;ten&quot;, s&auml;ger han.<br />
Håkan Lindgren var positivt överraskad över trängseln kring Acandos bord. "Men det blir väldigt snabba möten", säger han.
– Jag har kompisar från KTH som gått programeringsinriktade utbildningar. De blir kontaktade hela tiden av företag som jagar bland annat Javakompetens. Till och med jag som pluggat en annan inriktning har fått sådana kontakter, berättar Marcus Sandberg.

Han har precis gått ut masterprogrammet i industriell ekonomi på KTH och nu är målet att jobba som affärssystemkonsult.

– Allra helst inom Dynamics Nav, säger han.

Denna varma höstdag styr han tillsammans med hundratals andra stegen mot ett stort speeddejting-möte som arrangeras på Microsofts huvudkontor i Akalla.

I en sal bakom receptionsdisken har många av mjukvarujättens partnerföretag radat upp sig bakom små bord, flankerade av hastigt uppriggade reklamskyltar.

Själva grejen med speedejting är att arbetssökande kan snabbpresentera sig för många tänkbara it-arbetsgivare vid ett och samma tillfälle, samtidigt som företagen får möjlighet att göra sig en bild av personerna bakom alla cv:n de får in.

Snart ringlar sig långa led av arbetssökande – eller kandidater som en företagsrepresentant föredrar att kalla dem – fram mot borden. Höstsolen gassar genom panoramafönstren och i köerna fläktar sig folk diskret med sina medhavda cv:n.

Marcus Sandberg har sin taktik helt klar. Han har förberett sig genom att sortera bort alla företag som uttryckligen kräver konsulterfarenhet och då blev det tre konsultföretag kvar på listan. Han ställer sig i kön till affärssystemkonsulten Tectura, som jobbar med bland annat Dynamics Nav.

Företagets representant Helena Larsson bekräftar att Tectura gjort en kursändring och numera kan tänka sig att anställa även en del personer direkt från skolbänken, utan massiv konsulterfarenhet.

– Ja, vi har svängt lite i den frågan och rekryterar även en del personer med mer juniora profiler, förklarar hon.

Marcus verkar ha flyt när det blir hans tur. Ord som "perfekt" och "toppen" flyger genom luften när han lämnat över sitt cv.

Det allra längsta kön av arbetssökande bildas framför konsultföretagets Accandos bord.

– Jag är fascinerad över att det är så väldigt många människor. Men det blir väldigt snabba möten. Sedan får man se vad det kan resultera i, säger Håkan Lindgren, en av Accandos representanter.

Speedejting blir en allt vanligare väg att söka jobb i it-branschen, enligt Rade Azai, som jobbar på Arbetsförmedlingen i Kista och tillsammans med Microsoft projektleder de återkommande snabbmötesevenmangen.

Även om han har gott om exempel på hur de hastiga mötena har resulterat i anställningar, saknas det statistik för det exakta rekryteringsutfallet av speeddejting.

– Det är väldigt svårt att mäta, säger han.