Magnus Anseklev
Magnus Anseklev
– Generellt sett är behovet av ingenjörer stort. Brasilien har en välutvecklad it-infrastruktur inom den privata sektorn i storstadsregionerna, men det finns också ett förbättringsbehov inom andra sektorer. Allt ifrån mer enkla områden som att sätta upp och underhålla en pool av datorer till mer komplicerade nätverk med uppkoppling mot molntjänster.

Vilka kompetenser efterfrågas mest just nu?
– Ingenjörer inom alla områden, behovet är störst inom infrastruktur, miljö och kommunikation. Även ekonomer med internationell inriktning efterfrågas alltmer i takt med att Brasiliens ekonomi blir en del av den globala. Personer med utlandserfarenhet och med goda språkkunskaper, främst engelska och spanska, har goda förutsättningar att få bra jobb i Brasilien. Fotbolls-VM 2014 och OS 2016 för också med sig stora behov inom turistnäringen.

Vad är roligast med att jobba i Brasilien?
– Brasilien är just nu i en mycket stark tillväxtfas och med en enorm framtidstro. Människorna här är glada och positiva och ser möjligheter i allt. Arbetsmoralen i storstäderna är hög och man är i en kultur som jobbar hårt.

Vilka är nackdelarna?
– Brasilien har fortfarande en mycket stor byråkrati. Det juridiska landskapet ändras konstant och så har vi skattesystemet som är ett av de mest komplexa i världen. Dock så uppvägs svårigheterna av alla möjligheter och framtidstron.

Hur ska man göra för att få jobb där?
– Ett bra sätt är att gå genom svenska företag eller handelskammaren i Sao Paulo. Att kunna bra portugisiska är ett krav om du ska kunna vara framgångsrik i Brasilien.