Fråga:
Hej!
Jag är intresserad av att läsa till webbutvecklare.
Vilka är de grundläggande kunskaper jag behöver ha? T.ex. vad gäller programmeringsspråk, databaser etc?
Vilka är de mest vanliga arbetsuppgifterna som en webbutvecklare har?
Hur ser efterfrågan ut på arbetsmarknaden för webbutvecklare?
Finns det några företag som man kan kontakta för mer info om just det specifika yrket?

Tack på förhand!

SVAR:
Hej!
För att lyckas som webbutvecklare behöver du kunskaper i HTML (gärna HTML5, den kommande nya standarden), CSS, i programmeringsspråken Javascript, PHP och SQL (för databasutveckling). Erfarenhet av något så kallat CMS (Content Management System), till exempel Episerver, är en fördel. Och gärna erfarenhet av ett bildbehandlingsprogram motsvarande Photoshop samt en känsla för form och färg.
En webbutvecklare kan ha många olika uppgifter. För mindre erfarna är det vanligast att sitta i en förvaltande roll och uppdatera och underhålla befintliga webbsajter. Mer erfarna arbetar med införsäljning, design, arkitektur och implementation av nya lösningar.
Arbetsmarknaden ser ganska god ut. Alla företag och offentlig verksamhet behöver kompetensen.
Jag rekommenderar dig att söka mer information på http://www.yhmyndigheten.se/. Sök till exempel efter utbildningen "Agile web developer" som jag tycker innehåller en bra beskrivning av yrket, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka kunskaper som bedöms vara relevanta för yrket.

Lycka till!

/Mattias

Mattias Öhdén är csjobbs expert inom utbildning och kompetens.
Han är enhetschef/konsultchef för systemutvecklingsenheten på EDB Consulting Group AB i Stockholm. Enheten består av erfarna konsulter med främst MS- och Java-inriktning.