Variation. ”Att vara testare är väldigt mångsidigt. Man får jobba med olika typer av tekniker, branscher och människor”, säger Emma Skoog.
Variation. ”Att vara testare är väldigt mångsidigt. Man får jobba med olika typer av tekniker, branscher och människor”, säger Emma Skoog.
Emma Skoog hade knappt hunnit ta sin elektro-ingenjörsexamen när hon 1997 fick ett jobberbjudande om att bli testare av amerikanska mobilsystem hos Ericsson.

– Egentligen hade jag tänkt studera vidare, men jag tackade till slut ja ändå, säger hon när vi träffas i AddQ Consultings lokaler i centrala Stockholm, där hon jobbat som både testare, testledare och testanalytiker i snart fyra år.

Den sju veckor långa utbildningen som telekomjätten utlovade i Malaysia avgjorde valet.

– Det finns så många fördelar med mitt arbete. Jag lär mig nya saker, får många utmaningar och dessutom får jag pröva på att arbeta i olika branscher, säger Emma Skoog som hittills hunnit med både spelindustrin, bank och finans, telekombranschen och försvaret.

Sedan ett år tillbaka jobbar Emma Skoog på SEB, där hon ägnat sig åt fondkontroller. Häromveckan var det dags för ett nytt projekt inom samma bank, men vad det innebär är för tidigt att prata om. Att ge en generell beskrivning av hur en arbetsdag kan se ut för en testare är också svårt eftersom det varierar så mycket beroende på vilken fas projektet befinner sig i.

– I början kan jag vara med i framtagningen av kraven, ta fram testfall och testspecifikation. Sedan ägnar jag mig också en del åt att skriva rapporter på problem och skicka tillbaka det till utvecklarna.

Under sin tid som testare har rollen genomgått en hel del förändringar. Framför allt har testaren gått från att vara ett ”nödvändigt ont” i utvecklarnas ögon till att bli en mer självklar del i ett team, anser Emma Skoog.

Även arbetssättet har förändrats. Från att vara mer dokumenterande, uppmanas testarna numera att tänka mer själva och göra utforskande texter.

På frågan vad hon vill göra i framtiden svarar Emma Skoog tveklöst:
– Testare helt klart. Jag kan inte tänka på att jobba med något annat.

Hur skulle du beskriva arbetsmarknaden för testare?
– Det har alltid varit brist på testare och just nu är det ett väldigt tryck på marknaden. Rekryterare hör av sig med förfrågningar varje vecka.