Bra projekt för företaget är sådana som levererar i tid, enligt budget och enligt specifikationerna. Bra projekt för de anställda innehåller meriter som arbetsgivarna söker. IDG News har kartlagt de fem hetaste it-projekten som ökar framtida jobbchanser.

Dataeffektivisering. Företagen översvämmas av datamängder. Det gäller att effektivisera lagringen och analysera så att det gynnar affärerna. Här finns stora möjligheter att utröna vad kunderna villa, innan de ens vet det själva. Hemligheten ligger i att inse att de flesta företag har mer data än vad de kan hantera. Projekt som förenklar och extraherar russinen är guld värda i en jobbansökan.

Mobil utveckling. Konsumentinriktningen innebär att alla apparater och program tas med till jobbet och att användarna kräver att kunna utnyttja dem där. Även om det är ett plågoris för it-chefer som ska se till att de mobila systemen fungerar, har den som bromsar utvecklingen inte en chans. Bejaka de nya användarna, men att se till att mobilerna utnyttjas, tillhandahålls och hanteras på ett säkert sätt.

Agil utveckling.
Programmerare som vet hur man verkligen gör projekten agila, och inte bara använder agila verktyg är guld värda. Det gäller både att förstå verktygen och sätta samma team från hela företaget som få göra agil utveckling till en väldirigerad konsert, inte en mängd olika instrumentalister som spelar vad de vill.

Responsteam. Att ha jobbat i ett krisresponsteam är att ha sett krisen i vitögat. Mängder av företag har hackats och den som sitter i ett krisresponsteam och lyckas göra saker rätt, har en karriär framför sig som säkerhetschef.

Sociala medier. Med läsplattor och smarta telefoner är Facebook och Twitter på väg i in på arbetsplatserna, oavsett om it-avdelningen vill det eller inte. Företag som hamnar efter riskerar hamna efter på marknaden. Den som lyckas införa sociala medier på arbetsplatsen på ett sätt som fungerar, har en given framtida karriärväg genom sina kunskaper i att utnyttja teknikens möjligheter, och hoten i form av integritetsproblem och bristande säkerhet.