Artikelkommentarer

Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Ska jag satsa på Erlang eller Java?

Dålig Erlang community

2011-12-22 09:19

Om du har frågor eller behöver hjälp om Erlang, så kan du glömma att få svar på det. Vad du än gör, ring inte Erlang Solutions, du kommer bara bli avsnoppad. Syssla hellre med ett större språk där du har fler människor att fråga, och fler företag att vända dig till.

Kebab Bert

Dålig Erlang community

2012-01-21 22:11

Samtidigt kan du tjäna bra ifall du behärskar Erlang.

Det finns fler som jobbar på konsum/ica än med Java/C#, det innebär inte att konsum/ica är ett bra karriärsval...

Ju lättare att jobba med något, desto fler andra kan ta ditt jobb.

falde

Java/C#-programmerar e är som innekatter.

2011-12-22 09:36

Java- och C#-programmerare är som innekatter. De trivs i sin miljö och tycker att världen utanför visserligen är lockande men så fort de kommer en meter utanför dörren känns det lite för överväldigande och läskigt så det är bäst att leta sig in till den trygga soffan och det välbekanta torrfodret igen. Hemma i lägenheten vet man vad man har och att det inte lurar faror bakom hörnen.

En innekatt som en gång får mersmak för den stora vida världen blir dock aldrig mera riktigt lycklig av att alltid vara instängd i lägenheten. En Java/C#-programmerare som lär sig flera moderna programmeringsspråk blir sällan igen nöjd med att gå tillbaka till att programmera 100% Java/C#. Man börjar tänka "den här algoritmen vore så mycket smidigare att implementera funktionellt", "kunde jag använda currying här skulle API:t blir sååå mycket snyggare", "varför måste jag skriva så jäkla mycket boilerplate hela tiden?", "varför måste jag ange samma information typ 12 gånger i olika klasser och utspridda xml-filer, varför kan inte kompilatorn bara förstå?" och "varför ska den här enkla Ruby-onelinern behöva 46 rader kod?".

Därför är det nog bra att börja med Java/C# om man absolut ha det med sig i bagaget. Om man lär sig Erlang (eller för den delen Scala, Ruby, Groovy, Python, Clojure, Haskell, F# osv) först och sedan Java/C# så kommer Java-programmerande att vara en frustrerande upplevelse. Att ha ett programmeringsjobb där policyn är "använd alltid Java/C#, även när det finns språk och verktyg som egentligen vore mycket bättre för ändamålet" kan vara en deprimerande upplevelse om man en gång har fått uppleva känslan av att springa fritt och jaga råttor i skogen.

Tuxie - http://tuxie.wordpress.com

Java/C#-programmerar e är som innekatter.

2011-12-23 07:51

Man bör också tänka på att om man inte har turen att hamna på ett företag som fokuserar på Erlang som språk så kommer det finnas MYCKET fler arbetstillfällen att välja på för den som kan Java eller C#.

Kan man sedan Erlang också är det givetvis ett plus men väldigt sällan tillräckligt för att få jobb på ett företag som ännu inte börjat med språket.

Och sen blir det vanligare och vanligare att man blandar lösningar och det lär nog bara bli ännu mer vanligt nu när Microsoft har sitt F# att man kombinerar C# och Java med funktionella språk för vissa funktioner.

Så satsa i förstahand på ett väl spritt språk och bredda dig sedan till funktionella språk och kanske fler tekniker.

Programmering idag är ju oftast inte BARA c# eller Java eller Erlang.

För alla former av webprojekt lönar det sig oftast att kunna Html, Javascript och Css ÄVEN om du inte direkt kommer jobba med dessa delar.

Och SQL eller någon annan form av databas kompetens är inte heller dumt att ha och också där blir det viktigare och viktigare med flera olika tekniker för att kunna kombinera styrkorna från flera databaser för olika typer av data.

David Mårtensson

Java/C#-programmerar e är som innekatter.

2012-01-21 22:14

"Och SQL eller någon annan form av databas kompetens är inte heller dumt att ha och också där blir det viktigare och viktigare med flera olika tekniker för att kunna kombinera styrkorna från flera databaser för olika typer av data."
Då är ju inte SQL ett alternativ utan något databasneutralt språk som JPQL eller LINQ.

falde

Java/C#-programmerar e är som innekatter.

2012-01-22 20:15

Det är aldrig fel att först lära sig SQL och sedan abstraktionslagren ovanpå.

Dels för att inte allt går att göra på ett bra sätt med linq (tro mig, jag har hittat kombinationer som linq inte klarar av) med dessutom kan linq ibland göra märkliga kombinationer av frågorna, kombinationer som inte alltid åstadkommer det man vill och om man då kan logga vilken fråga som egentligen ställdes och tolka den för att förstå vad linq gjorde är det lättare att rätta linq uttrycket.

Att direkt bygga på link kan dölja potentiella problem som inte är uppenbara, har sett liknande med ny utexaminerade utvecklare som har drillats hårt i objektorientiering men inte i riskerna.

ex. de ska lista produkter och hittar ett objekt som kan göra sökningen de behöver.

Det visar sig dock att resultattabellen inte innehåller all data de behöver för sin lista, lösningen: de loopar över listan och skapar ett nytt produktobjekt för varje rad eftersom produktobjektet har alla properties som behövs.

Felet: produktobjektet gör en egen fråga som hämtar data från flera olika tabeller, inklusive en kontrollräkning av tillgänglighet baserat på liggande ej levererade ordrar (ja kanske klantigt system).

De filterar dessutom denna objektlista med linq (körs då client side eftersom objekten redan är skapade) och sorterar även denna väg.

Resultatet: deras lilla 10 rader långa lisa över de för tillfället populäraste produkterna som ska visas på webbsidan ställer kanske 1000 olika sql frågor och blandar in 20 olika tabeller.

Prestandaproblem någon :P

Viss kunskap om vad abstraktionslagren gör är väldigt bra att ha även om man faktiskt aldrig kommer jobba på den nivån.

David Mårtensson

Comments powered by Disqus
Om oss

Fler kanaler
Vårt nyhetsbrev
Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss

Ring till 08-453 63 00.
Skicka gärna e-post till: csjobb@idg.se

Postadressen är:
CS Jobb, 106 78 Stockholm