Fråga:
Hej,
Jag är idag arbetssökande och skickar ut ansökningar vitt och brett.

Det är sällan jag får svar och i de svar jag får beskrivs att man vill ha "aktuella kunskaper", "unga och hungriga personer"...

Jag förstår att många av de rekryteringsföretag som dykt upp vill köra snabba race, men jag är rädd att de endast tittat efter "nyckelord" i ansökningarna och egentligen inte ser kompetensen och erfarenheten jag erbjuder.

Jag är idag 44 år med en bakgrund som systemvetare och har länge arbetat som programmerare och IT-samordnare. Under ett par år var jag sjuk på grund av utbrändhet men har efter den perioden fortsatt utbilda mig för att öka chanserna till ett jobb.

Det känns lite som moment 22. För jobb krävs certifiering eftersom ett antal bokstäver (MCITP) ger en tydligare signal för rekryterare som egentligen inte kan bedöma erfarenhet, men för certifiering krävs pengar, det vill säga ett jobb.

Så hur gör jag utöver att fortsätta skicka ansökningar och vårda mitt kontaktnät?

Svar:
Hej,
Det var tråkigt att du har blandade erfarenheter av rekryteringsföretag. Flera är dock seriösa och duktiga och många gånger länken till intressanta företag och uppdragsgivare.

Det är viktigt att försöka vara så tydlig som möjligt när du riktar dina ansökningar. Vad är det som styrker att just du har de erfarenheter som efterfrågas? Bra att tänka igenom det och formulera det för varje aktuell tjänst.

När det gäller din sjukskrivningsperiod är det också bra att du får fram att du är aktiv och kry igen.

Jag tror du ska satsa en del på att beskriva att du verkligen är motiverad och sugen på att arbeta och att du dessutom känner en ny inspiration med dina nya kunskaper.

Visa dina positiva egenskaper genom att beskriva den gångna perioden som ett tillfälle för dig att fundera på vad du vill och att vidareutbilda dig!

Lycka Till
/Eva

Eva Ekedahl har mångårig erfarenhet av Rekrytering och Executive Search. Hon är utbildad samtalsterapeut och har vidareutbildning i flera tester och verktyg för personbedömning. Eva Ekedahl är diplomerad Affärscoach enligt ICF's riktlinjer.