Fråga:
Jag har erfarenhet av it-branschen sedan 1988. Har systemvetarutbildning (Lund). Under cirka 22 år har jag arbetat med systemutveckling/programmering och kundsupport med kunder i hela världen och har även kortare erfarenhet som DBA, release manager.

Nu söker jag jobb som utvecklare/konsult och kommer (om jag får jobbet) att arbeta med projektstyrd utveckling av
Jeeves affärssystem gentemot kunder. Det innebär anpassningar av systemet, lägga till nya funktioner eller integreringar med andra system och framförallt kommer jag att arbeta med utveckling med fokus på SQL-server.

Det blir också fråga om större projekt som rör migrering och implementering av Jeeves samt utveckling av verksamhetsstödjande applikationer rörande till exempel webbshopar, handhållna enheter och EDI.

Jag kan tillägga att jag har jobbat med liknande uppgifter tidigare, dock ej med Jeeves.

Svar:

Hej. En systemutvecklare med din gedigna erfarenhet har enligt Juseks lönestatistik en genomsnittslön på 42 600 kr / månad.

Du uppger att du dessutom ska arbeta med projektstyrd utveckling och då kan det vara relevant att även titta närmare på den statistik Jusek har rörande projektledare. För denna grupp ligger lönen högra, närmare 48 500 kr/månad.

I båda dessa fall är statistiken hämtad från 2010 vilket medföra att du ska räkna upp lönen till 2011 års löneläge med ca 3,5 procent.

Förhandlar du dessutom lönen för 2012 bör du göra samma uppräkning ytterligare en gång. Hoppas du får jobbet.

Sofia Rosu har mångårig erfarenhet av lönerådgivning, lönebildning och löneförhandling. Hon arbetar på Jusek och är ombudsman och förhandlare för förbundets medlemmar inom IT-sektorn. Jusek är ett av de största akademikerförbunden inom Saco och ansluter bl a systemvetare inom både den privata och offentliga sektorn.