På konferenser kan man lära sig lika mycket som på en kurs eller i ett klassrum. Man har möjlighet att titta på ny teknik och få en uppdatering av vad som är på gång inom olika branscher.

Men nya lärdomar är ingenting som bara ramlar över dig. För att plocka kunskapens russin ur konferenskakan krävs att du är målmedveten, strategisk och välplanerad. Om du följer tipsen nedan kan du omöjligt misslyckas.

1. Var klar över vilket ditt syfte är
Konferenser är perfekta ställen för att bygga ditt nätverk, få nya idéer och lära dig det senaste om teknik. Men för den ovane konferensdeltagaren kan utbudet lätt te sig övermäktigt.

Se därför till att redan innan formulera för dig själv vad du vill ha ut av din medverkan. Om ditt företag har skickat, fråga din chef varför han eller hon har skickat dit dig. Var fokuserad och överväg noggrant vad du vill gå på. Håll dig till sedan till dina mål annars riskerar du att tappa bort dig i konferensvimlet.

2. Förbered dig

Se till att du sätter dig innan konferensen för att i lugn och ro bestämma dig för vilka föreläsningar och aktiviteter som intresserar dig. Titta igenom deltagarlistor och utställare och bestäm dig för vilka du vill träffa. Om detr finns möjlighet bokar du in så många möten som möjligt i förväg.

Passa på att undersök om den där kollegan från utlandet som du länge velat träffa ska dit och se till att boka in ett möte med honom eller henne i så fall.

Ett annat tips är att gå med i de forum och chatrum som många konferenser har på sina hemsidor för att se om du kan få kontakt med intressanta personer där redan innan konferensen.

3. Lär dig nätverka på rätt sätt
Konferenser är ett gyllene tillfälle att skapa nya kontakter. Men det handlar inte om att komplettera din visitkortsamling utan om att bygga relationer.

Se nätverkande som ett sätt att bygga och upprätthålla yrkesrelationer som gagnar båda parter och försök vara så strategisk som möjligt.

Eftersom de flesta människor tycker om att prata om sig själva bör du Bbörja med att fokusera på den andra personen och lyssna på vad den har att berätta om sitt jobb, sina mål och sina utmaningar. Försök ta reda på vad folk behöver och hur du kan hjälpa dem. Om du får en möjlighet att hjälpa någon kommer de med all säkerhet att komma ihåg dig.

4. Gör ett bestående intryck
För blyga svenskar kan det vara frestande att stå i ett hörn och pilla med sin iphone. Men att kolla mailen och ladda ner en app kommer inte att främja din karriär. Så ta dig själv i kragen, lägg undan din telefon, ta ett djupt andetag och försök umgås på ett avslappnat sätt.

Se till att dyka upp på alla keynotes, inte bara för att du kan lära dig saker utan också för att de kommer är ett givet samtalsämne som du kan använda när du tar kontakt med folk.Att dyka upp tidigt innan en keynote kan också vara ett sätt att träffa folk och få tid att prata.

Om du har en viktig fråga som kan föra diskussionen framåt, var inte rädd att ställa den, det finns goda chanser att folk kommer fram till dig efteråt för att fortsätta diskussionen.

Prata med organisatörerna och träffa säljare, de sitter på viktig information. Många säljare är dessutom duktiga på att bygga långvariga relationer, observera dem och se hur de går tillväga. (Se dock till att hämta din inspiration från skickliga säljare och inte från de som är efterhängsna och jobbiga) 

5. Skapa dina egna möjligheter
Det finns många sätt att skaffa sig kunskaper även utanför föreläsningssalarna. På många konferenser finns möjlighet att prata med föreläsare one-on-one se till att boka in de du är intresserad av för en mer personlig rådgivning.

6. Organisera och återkoppla
Jobbet är inte slut bara för att föreläsningen är det. Det är viktigt att organisera din nya kunskap och dra nytta av den.

Se till att göra anteckningar så att du kan dela med dig till dina kollegor och chefer. Dina nya kunskaper kan hjälpa till att positionera dig hemma på kontoret.

Du kan också blogga eller skriva artiklar till intranätet om du vill att det du lärt dig ska få spridning på ditt företag.

Vänta inte tills du kommer hem, du kommer garanterat att ha glömt viktiga detaljer när du svarat på mejlen i din överfulla mejlbox.
Glöm inte bort att följa upp de kontakter och som du vill odla en relation till. Det räcker med att skriva ett kort meddelande och återknyta till den konversation ni hade, bifoga en artikel som berör det ämne ni talade om eller liknande.

Av: Mary K Pratt
Översättning och bearbetning: Lina Rosengren