Fråga:
Jag är civilingenjör inom Datateknik (Chalmers) och tog examen 2006. Har 'Majors' i Datasäkerhet och Datakommunikation. Innan examen hade jag jobbat inom IT i tio år och efter examen har jag jobbat inom IT i sex år.
Jag jobbar som Systemutvecklare / Systemarkitekt inom Java och .NET. Sitter idag också som gruppledare för ett utvecklingsteam på sex personer.
Vad bör jag ha i lön? Har idag 38 000:-, men har blivit erbjuden jobb på nytt företag där jag kan få 41 000:- som Systemutvecklare. Är det rimligt?

Tack på förhand.

SVAR:
Lönestatistik från Jusek och Sveriges Ingenjörer visar en medellön på drygt 33 000 kr för en civilingenjör (datateknik) med examensår 2006. Den övre kvartilen visar på en lön motsvarande den du har idag. Med andra ord har du i förhållande till statistiken en bra lön redan i dag. Du skriver att du har lång arbetslivserfarenhet inom IT sedan tiden innan du tog examen och det är relevant att ta hänsyn till vid lönesättning. Mot bakgrund av detta är det rimligt att du ligger på de högre lönenivåerna i förhållande till andra med samma examensår. Din fråga är om du blir erbjuden en rimlig lön, svaret på din fråga är ja. 

//Sofia Rosu

Sofia Rosu har mångårig erfarenhet av lönerådgivning, lönebildning och löneförhandling. Hon arbetar på Jusek och är ombudsman och förhandlare för förbundets medlemmar inom IT-sektorn. Jusek är ett av de största akademikerförbunden inom Saco och ansluter bl a systemvetare inom både den privata och offentliga sektorn.