Artikelkommentarer

Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

"De satsar på oss"

De satsar på oss?

2012-03-20 15:15

Herrejävlar vad det öppnar för omogna kommentarer. :)

SiggeLund - www.sigge.eu

De satsar på oss?

2012-03-20 15:49

Du menar som med det här? ;)

http://www.dagensmedia.se/multimedia/bilder/article3270388.ece/BINARY/original/f5fb627803493c83a829cf0606485e97.jpg

Vimp

De satsar på oss?

2012-03-20 16:28

Bingo. Eller Bukake? :)

SiggeLund - www.sigge.eu

Lyckad marknadsföring?

2012-03-21 11:04

Det är ju helt klart ett litet skrå som fortfarande sysslar med COBOL. Kursdeltagarna säger att de lär sig COBOL pga någon familjemedlem redan gjorde det. Och eftersom så få COBOL jobb utannonseras, så låter det som lyckad marknadsföring, när COBOL lyckas få två artiklar i IDG. Men bra jobbat av marknadsförarna på IBM som är väl de enda(?) som använder COBOL. Alla andra har gått vidare till moderna tekniker och språk.

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-03-21 11:10

Cobol är rätt modernt, men vad hjälper det när det finns fler moderna språk som dessutom är populära.

Det är få som vågar satsa på annat än C++ och Java idag. De har visat sig fungera bra och vara framtidssäkra. C++ kommer förmodligen aldrig att dö ut och Java ser inte ut att ha någon omedelbar risk för utvecklarbrist det heller.

falde

Lyckad marknadsföring?

2012-03-21 13:07

Har Cobol lambda uttryck och sånt?

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-03-24 23:25

C++ är inget alternativ vid administrativa tillämpningar. Java används dock mycket, men då det tar längre tid att utveckla, förvalta och exekvera Java så känns det väl inte direkt som ett kostnadseffektivt alternativ.

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-03-24 23:22

Nja, det stämmer väl inte direkt.
Det finns COBOL för de flesta miljöer.
Det är ett lätt och väldigt kraftfullt språk för administrativa tillämpningar, och 10-100 gånger snabbare än Java vid exekvering.

Det körs fler COBOL-transaktioner per dag än det görs sökningar på Google.

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-03-27 13:32

"...och 10-100 gånger snabbare än Java vid exekvering..."

Det här låter högst tveksamt, låter som ren marknadsföring.

Flera av världens största och snabbaste aktiebörser är skrivna helt i Java. De har sub 100 mikrosekunder i latency och extrem throughput. Om nu COBOL vore 10x snabbare än Java, så lovar jag dig att t.ex. NASDAQ skulle skriva om sina börssystem i COBOL. Men det kommer aldrig hända. Det går inte att få mycket snabbare än idag. Java ligger i yttersta framkanten, att påstå att COBOL är snabbare än Java stämmer inte.

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-03-27 22:14

COBOL är 10 gånger snabbare än Java.
Kommer NASDAQ skriva om sina börssystem nu?

Assembler är ännu snabbare, så vill de att det ska gå ännu snabbare så kanske det skulle smaka ännu bättre.

Att Java väljs som programmeringsspråk har nog inte direkt med prestanda att göra...och slukar minne gör eländet också.

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-03-28 11:43

Varför nöjer du dig med 10x snabbare? Varför säger du inte 100x snabbare? Eller 1000x snabbare?

Har du länkar till ditt påstående? Jag tror nog fler än bara jag, vore intresserade av COBOL om nu det vore sant. Men innan vi byter språk så vill vi förstås läsa lite mera, eller vill du att vi litar på vad du säger?

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-03-28 17:56

1000 gånger snabbare har jag aldrig sagt eller hört.

Allt är väl självklart beroende på applikation och driftsmiljö.
Java är som sagt inte det första valet när prestanda eftersträvas.
Assembler och C är väl de språk man främst tänker på när det gäller prestanda.
COBOL som språk skapades för så länge sedan då processorkraft och minne inte var något man kunde "drälla" med som nu. Det innebär att ett relativt "pratigt" COBOL-kommando omvandlades till få assemblerinstruktioner efter kompilering. Det innebär gIvetvis snabbare exekvering då man hushåller på resurserna. Garbage Collection är inget man ens behöver fundera på som vanlig applikationsutvecklare i COBOL världen, men det är väl samma sak för en Java utvecklare kanske...man har ju ändå så mycket minne nu att man inte behöver bry sig ;-).

Iofs är väl inte detta något du bryr dig om.
COBOL är väl lika lite ett alternativ för dig som Java är för mig.

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-03-29 09:29

"...Det innebär att ett relativt "pratigt" COBOL-kommando omvandlades till få assemblerinstruktioner efter kompilering..."

Jag tycker inte det är ett adekvat argument. COBOL är kanske det mest pratiga språk som finns. Om då 100 rader COBOL, omvandlas till 10 asm instruktioner, så beror den starka optimeringen inte på att COBOL är effektivt, den starka optimeringen beror på att entropin i COBOL är mycket låg. Mao, jag kan skapa ett 10x pratigare språk än COBOL, och sen hävda "se hur effektivt mitt språk är, det optimeras kraftigt ned till asm. Alla borde köra mitt effektiva språk".

Återigen, om du nu hävdar att COBOL är 10-100x snabbare än Java, kan du ge oss siffror på det? Om du kan ge det, så kommer nog alla världens börs- och finanssystem att skrivas om i COBOL. Av någon anledning, så är det ingen som utvecklar sådana i COBOL.

Sen vet jag inte heller många FPS spel som görs i COBOL. Jag menar, Java är ju snabbare än C och C++ ibland (pga adaptiv optimering), så varför använder inte Dice/Electronic Arts/etc COBOL istället? Alla spel borde skrivas i COBOL.

Och Linux borde skrivas i COBOL. Samma med Win8 och Mac OS X. Alla OS borde skrivas i COBOL, om nu COBOL är 10-100x snabbare än C.

Har du siffror på att COBOL är snabbare än Java? Vore intressant läsning, alla som sysslar med högprestanda kommer byta till COBOL. Spel/finans/OS/etc. Vad har du för belägg?

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-03-30 19:11

Pust...
Jag har aldrig sagt att COBOL var 10-100 gånger snabbare än C.

Nu sker väl inte spelutvecklingen i Java i så stor utsträckning heller, men det är lite av en skendiskussion när jag slår ett slag för COBOL för administrativ databehandling och inte spel. Det är definitivt inte COBOLs rättvisa element/värld.

Mig veterligen så finns det en hel del börs- och finanssystem skrivna i COBOL, så det i sig känns inte så konstigt. Min fråga var snarare varför man skulle välja Java istället.

Bevis för detta i form av länkar kan jag tyvärr inte ge. Jag baserar mina uppgifter på de tester vi gjort där jag jobbar, och tro mig...det satt långt inne för Java gänget att erkänna sitt nederlag till gamla COBOL ;-). Skillnaden i våra tester skiljde sig en del åt...minst 10 gånger snabbare för samma uppgift. Det stora problemet är dock att det finns så många parametrar att ta hänsyn till, inte minst driftsmiljö då Javan exekverades på Solaris respektive Linux medan COBOL-programmen kördes på z/os. Miljön är dock i form av "skarp" hårdvara och det som rekommenderades för att lösa uppgiften.

Utvecklingen gick snabbare i COBOL, lättare att underhålla (det finns det en nyligen publicerad artikel om) och betydligt snabbare exekvering. Att sen COBOL programmen på z/os är stabila, skalbara och blixtsnabb deploy gör ju inte ekvationen sämre.

Än en gång, jag känner att jag inte kommer att övertyga dig om detta...men det var du som "hackade" in dig i en COBOL tråd denna gång. Vi kan ju fortsätta att kasta paj i en Java eller Oracle tråd nästa gång ;-).

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-03-31 11:31

"...Vi kan ju fortsätta att kasta paj i en Java eller Oracle tråd nästa gång ;-)...."

Jag kastar inte paj. För tredje gången, jag bara efterfrågar länkar till dina mycket intressanta påståenden. De verkar lite märkliga i mina öron. T.ex. ta detta påstående:

"...Mig veterligen så finns det en hel del börs- och finanssystem skrivna i COBOL, så det i sig känns inte så konstigt..."

Jag jobbar i den branschen, och jag vet ingen börs i världen som använder COBOL, och jag har ganska god koll på detta. Om det du säger är sant, så borde den börsen vara 10x snabbare än t.ex. NASDAQ vilket vore världssensation med tanke på att NASDAQ är snabbast i världen idag.

Däremot vet jag att många banksystem är skrivna i COBOL och körs på Mainframes. Men det är skillnad på börser och andra finanssystem (som har extrema krav på prestanda) och banksystem som inte alls har såna krav. Många banksystem körs batchvis, under natten. Inga krav på extrem latency eller nåt sånt.

Så det låter som att du blandar ihop bank och finans
-Banker använder sig av COBOL och det är inga extrema krav där. Det är bankvärlden, det.
-Hedge fonder, aktiebörser, och andra aktörer på finansmarknader har extrema krav på latency och throughput. Det är finans, det.

Att COBOL passar bra för bank tror jag ingen ifrågasätter. Men att COBOL skulle passa bra för finans är ett märkligt påstående. Den som är snabbast i finans, tjänar grova pengar. Alla skulle köra COBOL om det nu vore så snabbt som du påstår. Faktum är att ingen i finans, kör COBOL.

Sen erkänner du ju
"...Bevis för detta i form av länkar kan jag tyvärr inte ge..."
Utan du baserar ditt påstående på anekdotiska tester. Rent allmänt ska man vara försiktig med att generalisera utifrån sånt. Om jag bootar upp en Mainframe på min laptop och om allt kraschar, ska jag då säga "Min slutsats är att Mainframes mycket instabila"? Mainframes är ju faktiskt kända för att vara stabila.

Mao, om du har studier som visar att COBOL är 10-100x snabbare än Java så får du gärna visa dem för omvärlden. Problemet är, att du aldrig kommer finna såna studier. Av det enkla skälet att det inte är sant, rent generellt. Java är ju snabbare än C/C++ ibland, att tänka sig att få 10-100x snabbare än C/C++ låter märkligt?

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-03-31 21:08

Helt korrekt, jag menade banksystem...my bad. Att man inte har prestandakrav i dessa system stämmer dock inte. De är uppe 24/7 som så mycket annat nu, även om det fortfarande finns delar som körs batchvis.

Jag håller med om att man inte ska generalisera, men jag redovisade min uppfattning som baserats på tester på min arbetsplats. Det är väl så att våra system hanterar mer data och större transaktioner än vad man gör i de system som du refererar till. Just att manipulera data är ju COBOL:s hemmaplan.

Jag har aldrig läst att Java kan vara snabbare än C, snarare tvärtom. Min uppfattning var att C var det snabbaste språket efter Assembler.

Det är nog så att vi båda får erkänna att valet av språk och driftsmiljö ska baseras på uppgiften som ska lösas. Java har kanske sin plats i finanssystem och COBOL i banksystem. Där har inte Java fungerat så bra i våra tester i varje fall...men givetvis på klientsidan.

Ha en trevlig helg :).

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-04-01 10:24

"...Det är väl så att våra system hanterar mer data och större transaktioner än vad man gör i de system som du refererar till...."

Jag har svårt att tro att era system hanterar mer data än en stor aktiebörs, där det ramlar in uppemot en miljon ordrar per sekund av High Frequency Traders. Det blir mycket data, det. Och därtill med extremt låg latency, på 100 mikrosekunder. Allt detta ska lagras och bearbetas och övervakas. Sen kommer en del av detta data skickas till banker för sina kunders räkning. Men mycket av datat ledde inte till några aktieaffärer, men det måste lagras ändå och övervakas.

Kebab Bert

Lyckad marknadsföring?

2012-04-01 11:15

Jag menade mer data per transaktion. Om det inte är orsaken så har jag svårt att förstå de urusla resultat vi fick i de tester som kördes.

En av testerna var av ett standardsystem i Java från Oracle som kördes på SUN servrar med Oracle databaser. Alla förutsättningar borde funnits för att leverera bra prestanda då allt levererades från en och samma leverantör, men så var alltså inte fallet. Leverantören (Oracle) fick även 4 trimningschanser. Visst gick det bättre och bättre, men resultatet var långt från godtagbart.

Jag måste dock erkänna att jag är lika värdelös på denna värld som du är på min, så det är på intet sätt så att jag aktivt har deltagit i testerna, utan jag har enbart varit en mottagare av resultaten.

Något som förvånade mig med standardsystemet var att man inte använde sig av en transaktionshanterare som såg till att backa ur allt om något skulle gå snett. I detta system verkade man förlita sig på "kompenserade" transaktioner, och det verkade inte vara något underligt i denna värld.

Det lär väl vara så att ingen teknik/språk/miljö löser all världens problem, utan de har väl alla ett berättigande.

Manor63

Lyckad marknadsföring?

2012-04-01 14:12

Det vore intressant att få veta mera om de tester som ni gjorde med Java. Om du kan luska lite så får du gärna berätta mera senare.

Kebab Bert

Comments powered by Disqus
Om oss

Fler kanaler
Vårt nyhetsbrev
Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss

Ring till 08-453 63 00.
Skicka gärna e-post till: csjobb@idg.se

Postadressen är:
CS Jobb, 106 78 Stockholm