Mindre stressigt. ”Nu slipper jag tänka kvartalsavslut. I stället handlar det om att långsiktigt bygga upp det vi behöver på ett till tre års sikt. Det är inte mindre jobb här, det är bara inte samma stress”, säger Håkan Gustavsson.
Mindre stressigt. ”Nu slipper jag tänka kvartalsavslut. I stället handlar det om att långsiktigt bygga upp det vi behöver på ett till tre års sikt. Det är inte mindre jobb här, det är bara inte samma stress”, säger Håkan Gustavsson.
Sedan årsskiftet har Håkan Gustavsson både bytt arbetsgivare och färdmedel. Han har gått från dagliga bilfärder till Oracle i Kista, till att cykla till Icas huvudkontor i Solna, där han bygger upp en grupp med mjukvaruarkitekter inom applikationsavdelningen.

– Just nu är vi är på väg in i en Oracle-resa. Vi vill gå från egenutvecklade system till standardapplikationer inom ett antal områden, framför allt inom våra stödjande affärsprocesser. I första hand ser vi vad Oracle har att erbjuda och i andra hand väljer vi ett annat system. Men varje område utvärderas noggrant innan vi ger oss in i det, säger Håkan Gustavsson när vi träffas i en tegelröd byggnad, några hundra meter bort från huvudkontoret, där Icas it-avdelning huserar.

Men det är inte en helt ny miljö för honom. 1995 anställdes han av Ica för att programmera i C++, men i stället kastades han in som gruppchef för en av BI-grupperingarna och gick sedan vidare till att bli it-projektledare för Icas näthandelssatsning. Det var drygt tio år sedan han lämnade Ica för Oracle och nu är han alltså tillbaka.

– Jag var med vid införsäljningen från Oracles sida och kände plötsligt att det skulle vara kul att vara med på en sådan här resa. Hittills hade jag bara sålt visioner och sedan gått vidare till nästa kund. Att jag jobbat på Ica tidigare tror jag hade en stor betydelse när jag blev erbjuden att komma tillbaka, förklarar Håkan Gustavsson.

Klivet över från Ica till Oracle minns han som en smärre kulturkrock. Det amerikanska företaget är betydligt mer toppstyrt och hastigheten i det som sker är extrem vilket innebär att det händer både bra och dåliga saker, påpekar han.

Hos en arbetsgivare som Ica ska allt förankras, vilket gör att det blir mindre gjort, men ”man vet i alla fall vad som sker”.

– Nu slipper jag tänka kvartalsavslut. I stället handlar det om att långsiktigt bygga upp det vi behöver på ett till tre års sikt. Det är inte mindre jobb, det är bara inte samma stress.

Erfarenheten av att ha jobbat både på leverantörssidan och på kundsidan är verkligen värdefull på många sätt, enligt Håkan Gustavsson. Han menar att erfarenheten av att ha suttit på bägge stolarna gör att han lättare kan sätta sig in i den andre partens situation.

– När jag jobbade på Oracle var jag mer lösningsorienterad och ville hjälpa till, medan jag på Ica mer fokuserar på problemen och vill att leverantören ska förstå min situation. Framförallt allt har jag fått upp ögonen för att kundens förväntningar ofta är högre än vad leverantören kan infria, säger han.

Men något nytt byte lär det inte bli än på ett tag. Håkan Gustavsson räknar med att Icas applikationsskifte tar fem till sju år, och det är något som han vill vara med och leda. För närvarande sonderar han bland Icas anställda för att skapa en grupp med sju till nio mjukvaruarkitekter som kan Icas befintliga applikationer.

– Vi rekryterar även på bred front externt, och Oraclekompetens är givetvis extra intressant just nu.