Artikelkommentarer

Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Utbildning väger
lätt i lönekuvertet

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:15

IT-arbetare måste vara kompetenta att göra det dom gör, och den kompetensen kan man få på andra sätt än genom en teoretisk utbildning. Faktum är att i IT-branschen är det inte alls sagt att någon som har en teoretisk utbildning är nånting värd alls som IT-arbetare, det krävs en specifik inställning, attityd, nyfikenhet och iver att lära sig nya saker kontinuerligt som långtifrån alla har. "Välutbildad" på IT-området kan man bli på flera sätt än genom att sitta på skolbänken och bli korvstoppad med irrelevant bjäfs i tre år...

cr0ft

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:27

Håller med. Lärde mig mer på ett halvårs jobb än på 1½ års utbildning när jag var nybakad.

dap

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:31

Generellt så är arbetsgivare nog bara intresserade av utbildning om de inte har annat de kan gå på.
Utbildningen kan vara på topp med alla relevanta kunskaper, men om föregående arbetsgivare fotade en för att allt man gjorde gick åt skogen så lär det kvitta.

Vinkelberg

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:35

Jag skulle vilja påstå att det gäller i princip ALLA yrken. Utbildning är inte oviktigt, men för de allra flesta tror jag att den bästa utbildningen är ett jobb. Varför inte öka antalet lärlingsplatser? Ge företagen incitament att anställa unga som inte har flera års universitetsutbildning i bagaget.

Så kan högre utildning koncentreras/knytas hårdare kring forskningen.

inspiro

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:49

Utbildning handlar om abstraktion, praktiskt arbete handlar om praktik.

De två sakerna är helt olika och har inget direkt med varandra att göra, men kombinationen är kraftfull.

Alla personer som jobbar får förr eller senare arbetslivserfarenhet. De gäller folk med såväl som utan utbildning.

Men bara folk med utbildning får högre förståelse för abstraktion. Om du bara läste 1½år så kan du dock inte kommit så långt.

Sväde

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:52

Hehe... Det var ord och inga visor det ;)

Jag tycker själv att jag har kommit ganska långt och saknar inte en examen särskilt mycket, men det är naturligtvis en bedömningsfråga :)

dap

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:14

Man kan inte sakna något man aldrig haft, så enkelt är de ju.

Sväde

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:35

Utbildning via högskola ger jag inte så mycket för, med några undantag

gå klart skolan till gymnasiet, arbeta 3-5 år innom de tänkta området "men vilket arbete som helst är bra, verklighets erfarenhet" sedan högskola eller motsvarande utbilding via kurser det är en 10 poängare.

men de som bara har studerat och aldrig varit ute i arbets livet, de är både omognare och svårare att lära för många av de som jag iaf stöter på tycker att de redan kan allt de har ju läst på högskola och är ofta rätt kaxiga och vill inte lyssna när bla jag och andra ska förklara proceserna för dem, sedan kommer de tillbaka med massor av dumma frågor som de redan hadde haft svar på om de lyssnat från början eller läst instruktionerna.

dnox

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:40

Hur tänker du nu. Man hamnar ju i arbetslivet förr eller senare ändå.

Intressant att du uttalar dig så bensäkert om något du har så lite erfarenhet av.

Hur kan du vara så säker på att du har rätt och de har fel? De kan ju faktiskt vara så att du missuppfattar situationen.

Sväde

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:45

Jag tror du blandar ihop saker och ting.

Jag tror att du har rätt i att det är en fördel att arbeta några år innan du börjar på universitetet. Den som gör det är ofta mer mogen och tillgodogör sig utbildningen på ett bättre sätt.

Attityd har inte med utbildningsnivå att göra. Det beror mer på vilka människor man omger sig med och vilken respekt man har för sina medmännniskor.

Right!

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:38

Ju mer intressant ett jobb är, desto mer teoretisk kunskap kräver det.
Att bygga ihop datorer, klämma modularkontakter på TP-kablar, och administrera lite servermjukvara kräver i regel ingen utbildning för att jobbet ska utföras korrekt och bra. Den typen av jobb är dock ganska tråkiga enligt mig. IT-branchens vaktmästare.

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:13

Håller fullständigt med. Utbildning är rena hjärn-gympan. Viktigt är också att fortsätta studier även när man har fått jobb.

Jonas Thornander

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 09:17

Precis, de handlar mer om perspektiv än kunskap.

Jag har upptäckt att många chefer, främst de som saknar utbildning, hyser stort agg till folk som har utbildning eftersom de tenderar att säga saker som de inte vill höra.

Sväde

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 11:12

+1 på den! :)

vogon_jeltz

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 13:51

Dock finns det folk som får bra lön som inte ens har detta och då de är helt outbildade använder de en terminologi som gör det inte går att kommunicera med varandra.

Jag försökte kommunicera med en LabView programmerare.

http://en.wikipedia.org/wiki/LabVIEW

"LabVIEW (förkortning för Laboratory Virtual Instrumentation Engineering Workbench) är en plattform och en utvecklingsmiljö för ett grafiskt programmeringsspråk utvecklat av National Instruments. Syftet med LabVIEW är att programmera och automatisera olika processer och mätinstrument i en labmiljö."

Tanken är att även folk utan utbildning ska kunna göra vissa saker.

Men Labview kan vara användbar OM underliggande objekt var utvecklat i C, det kan blir ganska så groteska saker som blir svårt, nästintill oläsligt för en annan "utvecklare" att förstå.

Tänk att då finns det mängder med grafiska objekt som inte direkt beskriver vad det gör, i varje grafiskt objekt kan i sin tur innehålla mängder med grafiska objekt, länk också att länkarna skickar "strängar" och det är på detta sätt som flödet kontrolleras.

Det blir alltid besvärligare att implementera saker o ting grafisk än att göra det i C när man har kompetensen. Tyvärr är kopplingen mellan C och Labview inte helt klart, så därför blir utvecklarna tvingade att implementera sina saker i LabView. Resultatet blir groteskt stort även för enkla saker.

LabView används för att styra saker o ting i labb och kanske skicka samma signaler med vissa variationer om varandra är svårare än i ett kompilerande språk.

Och har folk olika bakgrund så är konflikten uppenbar om de inte kan arbeta mera förutsättningslöst och förklara saker o ting.

LabView utvecklarna vill skriva allt i LabView... då detta genererar jobb för dem själva i all oändlighet. Men vissa saker är omöjligt t.ex. för att testa och verifiera saker o ting, varianter på samma sak blir en LabView utvecklaren tvingad att kopiera... då funktionellt arbetssätt blir omöjligt. Då måste de skapa nästan identiska grafiska objekt som också beskriver skillnaden vilket gör det svårt att förstå.

ottan

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 16:32

Jag antar då att du är en av dessa outbildade för jag har väldigt svårt att förstå vad du skriver.

vogon_jeltz

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-29 11:26

OM du inte förstår vad jag skriver så måste det väl vara du som INTE är insatt i ämnet jag just tog upp!

Och det måste väl vara mera inkompetens att inte fråga om det DU inte förstod!

DU skulle säkert förbanna mörkret än att tända ljuset!

ottan

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-29 13:00

Nej, jag tror mer det beror på att du skriver ofta ofullständiga meningar med helt galen grammatik. Så pass att det är svårt att se vad du menar i vissa meningar.

vogon_jeltz

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-29 19:10

Då får du väl strunta i att läsa det eller fråga!

ottan

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 08:43

En IT-chef behöver, anser jag följande:

* Vara en bra ledare - Här anser jag att en utbildning i ledarskap är nödvändig, men det räcker inte. Många års arbetserfarenhet (och då inte bara i chefsroller) krävs + rätt personlighet. Man måste vara självkritisk, lyhörd, empatisk och kunna stötta sin personal, samtidigt som man måste kunna ställa krav och kunna säga ifrån både uppåt och nedåt.

* Kunskap om projektledning - Också här behövs utbildning, självlärd räcker inte.

* Kunskap om kravställning - Mycket viktigt. Utbildning krävs men även erfarenhet från upphandlingar innan man blir bra på det.

* Kunskap om verksamheten - Fås genom internutbildning och genom att arbeta i verksamheten.

* Teknisk kunskap - Kan till viss del fås genom utbildning, men det krävs också att man har ett stort intresse och söker information själv.

Det finns fler punkter, men jag kommer inte på något så här på rak arm. Jag anser dock att en examen på inget sätt gör en person till en bättre chef (eller tekniker heller för den delen) men jag tror ändå att det är nyttigt att ha ett antal universitetskurser bakom sig.

vogon_jeltz

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 13:52

Du missade en sak!

Även om de har teknisk kunskap så måste de även ha teknisk förståelse, t.ex. vilken väg att gå är den bästa!

ottan

IT-folk måste ha kompetens - på nåt sätt.

2012-03-28 16:51

Ber att få tacka så mycket för att jag slipper skriva mer här. :)

Mogle

Utbildningen viktigast i början

2012-03-28 09:12

Här tycker jag IT-branschen gör helt rätt.

En utbildning och ett bra betyg, ger en god möjlighet till att komma in på arbetsmarknaden med (en förhoppningsvis) ok ingångslön.
Jämfört med någon med en lägre utbildning..

Därefter bör ju självklart lön efter prestation gälla och i många fall kanske den välutbildade har en bättre verktygslåda än den lågutbildade och gör karriär... blir chef o.s.v.
Men eftersom min åsikt är att lön skall sättas efter prestation, så ska givetvis en lågutbildad kunna bli VD, statsminister eller president om han/hon "presterar", leverar enligt uppsatta mål, personligen lämpad etc. etc.

Förstår egentligen inte vad problemet med det är?

"Den som är bäst lämpad ska ha jobbet", oavsett utbdilning, kön, etnicitet o.s.v.

jworld

Utbildningen viktigast i början

2012-03-28 09:45

Håller med!

dnox

IT folk

2012-03-28 09:44

Det är nog inte så kostigt, IT folk förväntas ju skaffa kompetensen och certifieringar på sin fritid,

Vad ska de då till en högskola att göra.

sedan så värderar jag inte högskole studier så jätte högt, då jag inte märker någon större skillnad på en som gått högskola mot en som sutitt hemma och lärt sig själv,

Jag värdera att de producerar resultat och med kvalite, de är det som är viktigt och som jag/vi tjänar pengar på.

Däremot när de gäller forskning då tycker jag de teoretiska kunskaperna är viktiga, men även här tycker jag mig se , de som först jobbat upp till ca 3-4 år och sedan går på högskola blir mycket bättre och duktigare än de som gått till högskolan direkt från gymnasiet de kommer aldrig riktigt i kapp de andra sedan.


finns alltid undantag.

dnox

Tragiskt...

2012-03-28 09:53

.. tycker jag. Utbildning borde verkligen löna sig mer än det gör i Sverige idag där en snickare (inget ont om de) tjänar mer än en sjuksköterska både som ingångslön och efter några år, det är pinsamt. Bara för att det ses som en rättighet att ALLA ska kunna åka till Thailand... Nu menar jag inte att snickare ska tjäna mindre utan att man borde få mer i lön när man bemödar sig med tenta-nätter ist för att gå på bio. (och ja, jag är S i grunden).

/

andre-ja

en naturlig utveckling pga Internet

2012-03-28 11:15

De flesta som är duktiga på något som har med IT å internet att göra med vet sedan länge att det är något man oftast fick självlära sig och det gör man enklast, billgast och mest effektivt med hjälp av Internet. Sätt dig vid datorn och ta din tid. Sök, läs. Testa själv.
Ställ frågor i forum/chatt etc.

Jag tror många svenskar lever kvar i en föråldrad världssyn då man litade på att staten tog hand om en bara man kom i tid till skolan, klarade av proven och fick ett betyg så skulle staten ta hand om en resten av livet med jobb och bostad.
Eftersom skolsystemet än till idag är designat efter en ekonomisk fördelningspolitik för ett mycket byråkratiskt industriland
som måste kunna sortera alla medborgare efter en påhittad betygsmodell är det fullt förståerligt att vissa få blir besvikna idag.
t.ex begränsa antalet utbildade läkare för att kunna hålla vårdkostnader i schack.
Inget konstigt med det, alla utom Kuba gör så.
På ett eller annat sätt.

Då skolorna naturligtvis inte kan nischa in sig på allt eller ens hänga med IT så har därav många brancher utvecklat egna certifikat
som folk kan få efter man betalat för att få om man klarar av deras unika och krävande prov.

Men på utbildningssidan idag så tror jag läget förändras allt snabbare.
Politikerna sitter med skygglappar och snackar betyg men många har ibland kunnat förutspå att ett öppet fritt internet kommer bära många
frukter och jag tror att en liten mer liberal syn på kunskap från indier och amerikaner kommer visa vägen i framtiden att det finns ett
fräscht nytt äpple inom räckhåll.

Både Standford, MIT m.fl har många mycket intressanta projekt som pågår.

http://www.udacity.com/
http://ocw.mit.edu/index.htm
http://www.khanacademy.org/

GeorGess

Har anställt ganska många inom IT och.....

2012-03-28 12:14

...enligt min mening har utbildning mer betydelse ju tidigare du är i din karriär.

För de som kom direkt från utbildning utan erfarenhet, är det ett bevis på "bildbarhet", de har bevisligen läst sig något en gång och kan troligen lära sig något nytt, för just de som vi behöver har de garanterat inte läst sig under sin utbildning.

Senare gäller det mer och mer att personen ifråga jobbat med samma eller liknande system/miljöer/språk/ansvar, vilket inte behöver vara samma teknik, men samma krav, t.ex. system med extremt hög tillgänglighet, osv.

Zirk

Utbildningen är vad man har kvar

2012-03-28 13:31

... efter att man glömt vad man lärt.
Vad man har i lön har i praktiken ingen påverkan av vilken utbildning man har utan i mångt och mycket vilken arbetsgivare man har. (Sedan om det är intressanta eller ej beror på individen och arbetsgivare). Bra betyg och lång utbildning är ingen garanti, men det kan hjälpa till.
Men den bästa utbildningen som finns är ett bra jobb, som en sa tidigare.
Nu kan man läsa kurser på mit och harvard via nätet.

Micke P

Tror jag inte ett skit på...

2012-03-28 16:28

"Chefernas utbildning lönar sig inte så mycket som man kan tro. Skillnaden mellan gymnasieutbildning och mer än tre år högskoleutbildning är 6 000 kronor."
Var är siffrorna på detta? Att det skulle vara lika lätt att få 6000 kronor mindre i lön utan universitetsutbildning vill jag få siffror på.

För finns det till exempel dubbelt så många högskoleutbildade chefer så är ju slutsaten helt felaktig, då väger utbildning tungt i lönekuväret.

falde

Comments powered by Disqus
Om oss

Fler kanaler
Vårt nyhetsbrev
Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss

Ring till 08-453 63 00.
Skicka gärna e-post till: csjobb@idg.se

Postadressen är:
CS Jobb, 106 78 Stockholm