Fråga:
Jag har en dotter som nyligen har flyttat till Brisbane i Australien. Nu funderar jag på hur lätt eller svårt det är att hitta ett it-jobb i dessa trakter? Det skulle vara roligt att vara på plats när första barnbarnet kommer och jag har inget som binder mig direkt i Sverige.

Hur är det att hitta jobb på svenska företag där? Eller är det lättare att försöka på något Australiensiskt? Jag har jobbat med systemutveckling och test under många år (10-12) och den senaste tiden mycket med projektledning och utbildning i olika it-projekt. Behärskar engelska nästan som svenska.

Vad tror du om mina odds?

/Dan Under


Svar:
Hej Dan, (skön signatur förresten)

Om du har ett visum med arbetstillstånd så borde det inte vara alltför svårt för dig att hitta ett kvalificerat jobb i Brisbane-trakten, särskilt inte om du kan peka på relevanta erfarenheter från tidigare jobb. Svenska företag har så vitt jag vet inte en särskilt stor närvaro i Brisbane och jag föreslår att du söker dig till lokala arbetsgivare. IT-branschen är större i Sydney och Melbourne, men du borde nog trots det hitta några intressanta jobb i och omkring Brisbane, särskilt med din erfarenhet.

För att öka dina chanser bör du tänka på hur du bäst anpassar din meritförteckning för australiska förhållanden. Här känner man inte till svenska arbetsplatser och universitet, och att du jobbat X år hos företag Y säger inte en australisk arbetsgivare något. Detta råder du bot på genom att förklara mer utförligt vad du jobbat med i dina olika roller och projekt, samt kanske också kort beskriva varje arbetsgivare. Några exempel som du kan tänka på:
Vilka verktyg, teknologier och metoder har du använt?
Vilka delar av projektlivscykeln har du varit aktiv inom?
Inom vilka företagsfunktioner har du erfarenhet och i vilka branscher har du jobbat?

Hur stora team har du lett, och hur stor var din budget?

Min bild är att australiska och svenska jobbansökningar skiljer sig åt lite. I Sverige beskriver vi ofta våra färdigheter i allmänna termer och är ödmjuka i vår framtoning. Här i Australien är meritförteckningar mer specifika med mycket detaljer (med över 10 års erfarenhet kommer ditt CV nog att vara omkring 4 sidor) och mer personligt säljande. Mer specifikt; vad för sorts systemutveckling har du arbetat med? Vad för projektledarroller har du haft?

Överväg att skriva varje post i din meritförteckning i STAR-format [länk: http://www.sentient-recruitment.com/star-method.html]. Förkortningen STAR står för Situation, Task, Action, Result och är ett sätt att strukturera ditt CV som framhäver din problemlösningsförmåga, och genom exempel visar hur du snabbt kan skapa värde för din nya arbetsgivare.

De största jobb-sajterna i Australien är seek.com.au, mycareer.com.au och jobsjobsjobs.com.au. Jag föreslår att du gör några sökningar själv för att se vilka av dina färdigheter som är högst efterfrågade.

Själv hittar jag följande på seek.com.au. För varje sökterm har jag skrivit antalet lediga jobb i Brisbane 2012-02-02, under rubriken “Information & Communication Technology”:
“Project Manager” – 134 lediga jobb
“Project Management” – 708 lediga jobb
“Test Analyst” – 71 lediga jobb
“Testing” – 394 lediga jobb
“Oracle” – 162 lediga jobb
“SAP” – 342 lediga jobb
“Dynamics” – 300 lediga jobb
“Integration” – 361 lediga jobb
“Documentation” – 352 lediga jobb
“Training” – 381 lediga jobb

Så vid första anblicken verkar det finnas en del jobbannonser som kan vara av intresse för dig.

Jag antar förresten att du löst visumfrågan? Som du förmodligen vet så måste du för att kunna jobba i Australien ha ett visum med ett arbetstillstånd kopplat till det. Om du inte redan har rätt att bo och jobba i landet kommer det att bli krångligare för dig att få jobb. Om detta inte redan är ordnat så föreslår jag att du börjar med att fundera på hur du ska ordna ett arbetstillstånd. Kanske genom anhöriginvandring med hjälp av din dotter? Eller kanske genom att hitta en arbetsgivare som är villiga att nominera dig för ett tillfälligt arbetsvisum?

Lycka till med jobbsökandet och din flytt till Brisbane!
-Anders Liljeqvist, Sydney.

Anders Liljeqvist svarar på frågor om Australien på CSjobb. Han jobbar med Project & Programme Management på Oakton som är ett australiskt IT-konsultföretag med cirka 1200 anställda. Anders är författaren bakom e-boken "Stora Australienmanualen - Allt om visum, biljetter, boende och jobb för resenärer och emigranter till Australien" och driver även SwedesInAustralia.com, en blogg för svenska Australien-vänner.