Artikelkommentarer

Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Hetsjakt på konsulter

Jösses

2012-04-17 15:45

Det är uppenbart att jag saknar fem högskolepoäng i ordbajseri...

gohuckyourself

Jösses

2012-04-17 16:40

"Som konsult måste man kunna se förbi tekniken och i stället fokusera på kundens behov och hur tekniken länkar in i det stora hela. Personen måste helt enkelt kunna ställa de rätta frågorna till kunden"

Det viktigaste är affären, strunta i kundens säkerhet, den smällen får han/hon själv klara av! Stryk kunden medhårs, få han må bra och gör affären snabbt så hinner du med flera affärer! Ge ingenting gratis utan sug ut hela kundens okunskap så han verkligen få betala.

Det är pengarna som gäller alltid, att se förbi tekniken är också ett sätt att ignorerar den, strunta i de begränsningar som finns...

Detta är tyvärr allt för vanligt inom bank och kreditkort branschen.

OM man däremot smetar ihop både affärstänket med tekniken så att de samarbetar istället så kan detta istället skapa synergieffekter istället för att bli en belastning. Båda parter vill tjänar pengar, spara tid och energi och då måste man väga båda aspekterna.

Men för de okunniga så är det läge att strunta i tekniken trots att många klagar högt... De tillhör sin egen klubb av inbördes beundran och de vill INTE ha någon som kan ifråga sätta deras tekniska okunskap utan kommer med dessa bortförklaringarna istället!

Kritiskt tänkande ska man inte befatta sig i affärssammanhang, sälja till varje pris är vad som gäller!

Varför tror ni annars att molnet & outsourcing har fått så stor del i affären, de har redan här struntat i säkerheten utan vill just sälja till varje pris. Kunden skiter han fullständigt i!

ottan

Jösses

2012-04-17 16:44

De skriker ju efter konsulter. Ta ett jobb och styr upp det hela.

Vinkelberg

Jösses

2012-04-17 17:18

Ge mig ett uppdrag med bra arvode så...

ottan

Jösses

2012-04-17 17:38

Ge? Förtjäna det istället.

I arbetslivet får man ingenting, man byter en insats mot en ersättning.

Vinkelberg

Jösses

2012-04-17 17:52

Jovisst, men inom andra branscher så är höga arvoden inga problem, Guy Lofalks arvoden är inga småpotatis och dessa pengar tas innan alla andra fordringsägare kan få sina!

ottan

Jösses

2012-04-17 18:01

Vad är rimligt arvode enligt dig?

ryxez

Jösses

2012-04-17 18:13

Jag vet att du inte frågade mig, men jag svarar ändå :-)

Enligt mig i min egen privata situation så tjänar jag precis vad jag vill i princip. Jag kan ta hur många uppdrag jag vill och känner för, jobb finns i överflöd.
Som jag jobbar just nu, cirka 60% så får jag ut efter skatt cirka 22000. Med tanke på att jag inte har några lån och hyran är på cirka 4000 så ser jag ingen anledning att jobbar mer för tillfället.
Utöver semesterersättning har jag ju då ingen lön när jag är ledig och "fådagarssjuk".

Vinkelberg

Jösses

2012-04-18 08:45

Det låter väldigt behagligt. 60% är precis lagom för att man ska hinna göra roliga saker och inte bara jobba och 22000 räcker för de flesta om man inte har speciella behov.

snajk

Jösses

2012-04-18 15:56

Det kanske blir i snitt närmare 20000 när jag tänker efter. Slutet på December ger ofta inte mycket jobb. Juli är också ganska tam.

Vinkelberg

Jösses

2012-04-17 18:32

..är du fortfarande arbetslös? Du ger ju sken av att vara "kunnig" så jag kan inte förstå att du inte enkelt kan skaffa dig ett jobb.
Vad KAN du egentligen?

Opuz

Jösses

2012-04-17 19:24

idg.se?

Vinkelberg

Jösses

2012-04-18 10:09

Allt, utom att få ett avlönat jobb!

Men idag gäller åldersdiskriminering för alla över 35 år i Sverige!

Du kan ju själv prova på att leva på 16k per månad men ändå betala hyra, mat och andra kostnader, det blir inte många kronor över när allt är betalt.

Därtill tillkommer rese, intervju kostnader... man får högre utgifter som aktiv sökande.

ottan

Jösses

2012-04-18 15:58

Glöm inte alla resor till biblioteken.. Eller. nej. Den myten åkte ju på en blåsning ja.

Då kanske resten inte stämmer heller?

Vinkelberg

Jösses

2012-04-19 15:47

Argumentationsfel. En sak som inte stämmer gör inte att det andra inte stämmer. 99 saker av 100 som inte stämmer gör inte att den sista saken inte stämmer.

Har man följt mythbusters så är det uppenbart att majoriteten av alla myter stämmer, sen ligger det i myters natur att några inte stämmer.

Att konsultbolagen låter medicinmän kasta ben (obs! en liknelse till något lika vetenskapligt och pålitligt) för att avgöra vem de ska anställa är inte en myt. Jag har jobbat med rekrytering och vet hur det går till. Alla följer samma procedur och det finns massor med utbildningar i hur den ska göra.

Men man har minst lika mycket nytta av att gå en utbildning om hur man spår i Tarot. Faktum är att jag provade det och kunderna som vi rekryterade åt blev mer nöjda - slumpässigt urval var bättre än en gallringsprocess som gör samma fel hela tiden.

På samma sätt som randomsort är bättre än en felaktigt implementerad quicksort som lämnar en felaktig retur....

falde

Jösses

2012-04-18 16:41

"Men idag gäller åldersdiskriminering för alla över 35 år i Sverige!"

Ja just, alla söker ju folk utan erfarenhet. Glömde det. :-/

Fast enligt dig så kan ju inte ens rekryterarna läsa så hur skall dom kunna veta att du är så gammal som du är?

Intervjukostnader? Betalar du för att få bli intervjuad? Sist jag var på intervju betalade företaget för flygresan. Du kanske borde lära dig att förhandla?

Snabel75

Jösses

2012-04-19 15:34

Svammel. Är man kunnig får man inget jobb. Alla seniora duktiga proffs jag känner är antingen arbetslösa eller framgångsrika företagare - beroende på om de har fattat att de ska skita i de etablerade bolagen eller inte.

Varför? Jo därför att kompetens är totalt irrelevant när de stora konsultbolagen rekryterar. Istället är det new age-personlighetstester som någon kannabisrökande knarkare har fantiserat ihop som de går efter. Jag har aldrig träffat på ett företag som gör riktiga personlighetstester med legitimerade psykologer vilka är de enda som får göra vetenskapligt utformade personlighetstester.

falde

Jösses

2012-04-20 10:44

Att vara arbetslös har inte med om man är duktig eller inte, gammal fördom.

Bitterapan

Jösses

2012-04-17 16:49

Och sen gick företaget i konkurs.

Som vanligt lever du i din konspiratoriska bubbla. Det företag du beskriver finns helt enkelt inte. Jag/vi är genuint och ärligt måna om våra kunder - dels av rent egoistiska skäl, jag har daglig kundkontakt och vill naturligtvis inte ha en massa missnöjda beställare på andra sidan skrivbordet, dels har jag yrkesstolthet och vill göra ett bra jobb.

Har du ens haft ett arbete? Din syniska personlighet lyser igenom varenda inlägg du skriver, det är tragiskt att läsa och jag hoppas innerligt inte att du är min kollega.

inspiro

Jösses

2012-04-17 17:18

Visst, därför är okunskap den bästa bortförklaring!!!

När pengarna har försvunnit då är det dags att klaga eller att se till att det INTE finns några svagheter trots att affären tar lite längre tid att genomföra?

De flesta väljer att göra affären först och skylla på någon annan i nästa!

Jag hoppas då aldrig bli drabbad av dina okunskaper direkt eller indirekt av ditt arbete, eller det är jag redan med tanke på hur uselt säkerhetstänket är angående e-legitimation, BankID, e-faktura, etc...! Säkerheten där är bara ett skämt!

ottan

Jösses

2012-04-18 00:41

På vilket sätt är säkerheten ett skämt? Och vad gör du åt saken mer än att gnälla? Har du råkat illa ut personligen?

inspiro

Jösses

2012-04-18 10:01

eftersom det är banken som ansvarar för säkerhetsinfrastrukturen så kan man inte göra så mycket mer än använda ett "säkert" operativsystem med så få program som möjligt, så genomtestad som möjligt och installera hela härligheten på en LiveCD. PÅ denna utför jag mina bankärenden. Detta är dock inte helt säkert OM ett virus kan få fotfäste och utföra andra bankärenden såsom att tömma mina bankkonto,...

ottan

Jösses

2012-04-18 12:03

1) Du har aldrig drabbats av någon säkerhetsproblematik i sammanhanget. Alltså har säkerheten fungerat.

2) Om du mot förmodan blir av med dina pengar genom någon form av intrång så är banken enligt lag skyldig att ersätta dig till öret.

3) Det är inte operativet du använder, det är hur du använder operativet, som har störst betydelse för om du drabbas av intrång eller inte. Dessutom är det naturligtvis inte bara du och ditt lokala operativsystem som är en riskfaktor utan hela transaktionskedjan och alla dess system.

inspiro

Jösses

2012-04-19 15:55

"1) Du har aldrig drabbats av någon säkerhetsproblematik i sammanhanget. Alltså har säkerheten fungerat."
Argumentationsfel: Testamonial.

"2) Om du mot förmodan blir av med dina pengar genom någon form av intrång så är banken enligt lag skyldig att ersätta dig till öret. "
Lycka till med att bevisa att det är ett intrång, banken lär inte hjälpa dig med den biten av den anledning du själv nämner.

"3) Det är inte operativet du använder, det är hur du använder operativet, som har störst betydelse för om du drabbas av intrång eller inte. Dessutom är det naturligtvis inte bara du och ditt lokala operativsystem som är en riskfaktor utan hela transaktionskedjan och alla dess system."
Givetvis spelar det roll vilket operativsystem man använder, lika väl som hårdvaran spelar roll. Klientdatorn är allmänt accepterad som den svagaste länken i transationstjedjan. Det är därför hårda certifikat där det relevanta operativsystemet kör inne i ett smart kort är ansett som det mest säkra. Där spelar det ingen roll om din dator är komprometerad, den skyfflar bara krypterad data mellan servern och kortet och ser aldrig certifikatet.
I det fall man använder hårda certifikat så har du helt rätt - då spelar klientoperativet ingen roll. Men nu använder inte bankerna hårda certifikat, de använder mjuka certifikat där klientdatorn blir en svag länk.

Ja även de smarta kort med "e-legitimation" på är mjuka certifikat där klientoperativet utför själva krypteringen och har full tillgång till nyckeln.

falde

Jösses

2012-04-19 16:05

1) Rent tekniskt är det nästan inga problem att runda de idag existerande säkerhets (?) system som bankerna använder! Många företag/banker idag mörkar händelser!

2) Det är INTE säkert för bankerna kan idag åberopa att du har varit oaktsam med ditt bankkonto, speciellt OM du har laddat ner en trojan innan.

3) För att ett virus/trojan ska få verkligt fotfäste krävs det att det finns svaghet så att detta "program" kan påverka andra medan du gör dina bankärenden. Detta virus/trojan kan då visa något annat än vad som verkligen blir utfört.

ottan

Märkligt

2012-04-17 17:35

Märkligt att det inte händer något med konsultpriserna och lönerna när det är sån jakt. Men det är kanske så det går till, kunderna vill inte betala för kunskap men betalar gärna för *många* konsulter i stället.

Ozymandias

Märkligt

2012-04-17 17:40

Jodå, det händer trots allt. Jag får mer betalt i år än förra året. Kanske inte så mycket som jag skulle vilja, men 20% från ett år till nästa får jag vara helt nöjd med.

Vinkelberg

Märkligt

2012-04-19 15:56

Vad arbetar du med då?

falde

Märkligt

2012-04-17 17:53

Konsulterna konkurrerar med alla världens utländska konsulter och anställda! Lägst kunskap, erfarenhet och pris vinner i alla lägen.

ottan

Märkligt

2012-04-17 18:05

Pris vinner allt mer sällan. Även i offentliga upphandlingar blir det mer fokus på andra värden. Sen ska man dessutom klara av alla skall-krav osv innan det ens är aktuellt att börja prata pris.

Sen har många offentliga förvaltningar börjat köpa in tjänsteprodukter just för att kunna "handla" mer på kompetens än på pris.

Vilken värld lever du i?

ryxez

Märkligt

2012-04-17 18:34

"Vilken värld lever du i?"

En värld där Illuminati lurar i varje buske, flygplanen sprider chemtrails över befolkningen och New World Order är en verklighet lika påtaglig som rösterna inne i huvudet.

They're coming to take me away, haha...

uhttan

Märkligt

2012-04-17 19:25

Skönt inlägg, särskilt slutet.

Vinkelberg

Märkligt

2012-04-18 10:34

Som egenföretagare är det INTE lätt att komma med i de offentliga upphandlingar, här kräver relativt stora muskler för att överhuvudtaget komma med i sammanhanget.

Småföretagaren blir mera automatiskt bortsorterade.

Det finns bara 24 timmar per dygn varav man bör sova 8 timmar!

ottan

Märkligt

2012-04-19 15:59

Ljug då och tala inte om att du är från ett litet företag. När de kan se hur många anställda du hade vid lögntillfälelt så ha det redan gått ca ett år och då har upphandlingen redan gjorts klart.

falde

Märkligt

2012-04-19 16:12

Jag är dålig på att ljuga och kanske därför anledningen till att man inte får ett jobb.

En annan tror för mycket på ärligheten så detta är en av flera anledningar att man inte har jobb.

Ska man ljuga måste man bygga upp en trovärdig historia som fungerar samt ett antal referenser som kan styrka dessa uppgifter.

ottan

Märkligt

2012-04-19 22:01

Man behöver inte bygga upp en trovärdig historia då allt man behöver säga står i böckerna om hur man klarar en intervju.

Det handlar inte om de tekniska kunskaperna så de kan man svara ärligt på. Det handlar inte heller om referenser.

falde

Märkligt

2012-04-17 18:16

I mitt inlägg ovanför ditt så verkar jag ha tydliggjort att om man vet vad man gör och har rätt kunskaper samt kontakter så vinner man lätt över lågprisländer.
Har man haft samma kunder i 10+ år, är skapligt social och de aldrig haft några större problem som stört deras verksamhet i någon påtaglig grad så inte fan rusar de till Indien för att det är billigare.
Ett produktionsstopp på flera dagar äter upp åratal av vinster.

Vinkelberg

Märkligt

2012-04-18 10:18

Du har både rätt och fel.

Tyvärr är det okunniga ekonomer som tar besluten, inte de som kan och förstå tekniken.

Idag är det arbetsgivaren som bestämmer vad "arbetsbrist" innebär och kan då också ta in utländska dito, flytta jobben där det är billigare, använder sin makt för att positionera just sin makt i första hand, sin effektivitet i sista, ...

Jovisst, du har ett för tillfället fungerande kontaktnät just som de arbetslösa saknar.

ottan

Märkligt

2012-04-18 15:03

"Jovisst, du har ett för tillfället fungerande kontaktnät just som de arbetslösa saknar."

Fel. Det är du som saknar kontaktnät. Dra inte alla arbetslösa över en kam. De som vill ha ett jobb ser till att skaffa ett. Krävs det en profil på linkedin så skaffar dom det. Behöver deras CV se ut på ett speciellt sätt så ändrar dom det. Det är du som är instängd eller så vill du helt enkelt inte ha ett jobb. Du ser bara problem med allt. Trist.

Snabel75

Märkligt

2012-04-18 16:05

Är man så desperat i att undvika jobb så går det ju.
Om han innehade 30% av den kunskap han påstår sig ha så hade han varit anställd sedan länge.

Vinkelberg

Märkligt

2012-04-19 11:27

Men det råder ju åldersdiskriminering av arbetskraften äldre än 35 och yngre än 23!

ottan

Märkligt

2012-04-19 12:00

Vad är det som får dig att tro det?

Kom inte dragandes med att du tror det pga att just DU inte har jobb, för det tror jag beror på helt andra saker.

Snabel75

Märkligt

2012-04-19 16:13

Jag håller till 100% med bägge sidor i den här situationen.

När det gäller de företag som gnäller om att de inte får tag på konsulter så är ottan till 100% rätt. Men det finns andra sätt att få inkomst på än att smöra för konsultjättarna.

Nätverka med andra i liknande sits. Starta företag (tex ekonomisk förening). Sälj. Leverera. Fakturera. Betala ut löner. I den ordnignen, ensam lyckas du inte.

Problemet här är att Ottan gör som alla ni andra säger. Sitter och redigerar en CV som arbetsgivarna skiter i. Pillrar på Linkedin som är totalt irrelevant för arbetsgivare. Går på intervjuer och är ärlig istället för att bluffa sig in...

Läs en bra bok om vad man ska säga på intervjuer och var för guds skull inte dig själv. De vill inte anställa dig utan någon fantasibild om hur den perfekta anställda borde vara som någon karnival-siare har fantiserat fram ur en hash-psykos. De bra böckerna på ämnet säljs av samma krets personer som utbildar intervjuare... tror ni de är intresserade av att det ska vara lätt att få jobb utan att köpa böckerna...

Givetvis utbildar de "HR-proffs" till intervjutekniker som har fler dödsfällor än en Indiana Jones-film och säljer egna kartor i bokform. Och HR-proffsen blir efter några år "intervju-utbildare" så de följer detta hur fel de än vet att de är, för när de har några år av intervjuer på sin CV så cashar de in med att hålla utbilndningar...

falde

Märkligt

2012-04-20 12:07

Du har helt rätt, falde. Vill man lösa problemen så kan man. Ingen kommer att göra det åt en.

Snabel75

Märkligt

2012-04-20 10:47

En arbetsgivare sa att "Vi anställer inga över 35"
En sade till mig "jag är osäker på om du kan leverera, tror man vid din ålder mest sitter och väntar på pension"
Jag är 59, han var 53...
Det söks "juniora", "nyexade", "hungriga". Inte erfarna, rutinerade, kompetenta.

what.se what.se

Märkligt

2012-04-20 17:48

Efter som det INTE finns 24-åriga erfarna utvecklare som kan just alla de kommersiella verktyg som företaget använder så klagar de på "arbetsbrist" bara för att kunna importera sin billigare arbetskraft utomlands vars jobb dessutom riskerar att exporteras, dvs inte bara att den tränger ut en ny-anställning, en annan anställd riskerar att bli uppsagd.

Ihop med att vi ska jobba tills vi är 75 är denna politik väldigt märklig samtidigt som det är stor bostadsbrist i tillväxtregionerna!

Tänk på att framtida pensioner och löner är sjunkande, bostadskostnaden är skenande så ser jag svårigheter att få ekvationerna att gå ihop.

ottan

Märkligt

2012-04-20 18:30

Har du jobbat ihop med en indier någon gång?

Snabel75

Märkligt

2012-04-21 10:00

Vem har inte gjort det?

Det jag klagar är inte på självaste Indiern OM han/hon vill bo och jobba i Sverige om de som är arbetslösa också fått en anställning inom kort.

Det jag är emot är arbetsgivaren rätt att importera sin arbetskraft även om det skulle finnas arbetslösa svenskar med eller utan utländsk härkomst!

Sverige har redan getton där arbetslösheten är mycket hög, bara för att dessa har glömts bort och det inte satsas några resurser för att minska arbetslösheten!

Annars är risken stor att vi får ett liknande samhälle där en lyckad dag är att man överlever utan att blivit mördad/rånad/våldtagen/skadad...

ottan

Märkligt

2012-04-21 20:47

Det är nog ganska många som inte har gjort det, därav min fråga. Hur tyckte du det var att arbeta med indiern?

Snabel75

Märkligt

2012-04-22 09:50

Inga problem, dock fick han snacka Engelska lite långsammare för att kunna förstå vad han/hon sa, det låter annars som ett snabbt tjatter.

Det är inget fel på Indiern som sådan utan hur näringslivet använder sin arbetskraftsinvandring för att låta arbetslösheten bestå och samtidigt dumpa lönerna nedåt.

ottan

Märkligt

2012-04-23 15:05

Ok, så det var inga problem "kompetensmässigt"? Ni var på samma "nivå"? Du känner att ni kunde ha bytt plats - rakt av - och inget skulle egentligen ha märkt något? Ja, förutom språket då.

Snabel75

Märkligt

2012-04-18 16:03

Den enda ekonom som varit inblandad i mina kunders beslut var även samma person som hade designat deras nätverk. Och gjort det rätt med segmenteringar, routing och vpnlänkar.
Gissa om jag kom av mig första gången jag var där och insåg detta.

Beskrivningen i mittenstycket har jag aldrig stött på, mer än i dina kommentarer här på idg.se.

Vinkelberg

Vad det inte talas om, personaltappet!

2012-04-18 08:04

Det hade varit intressant att veta hur många personer konsultbolagen tappar också.

Jag har själv jobbat som konsult i fyra år för fem-sex år sedan, bytte för att testa ett annat jobb, bättre lön och lite förändring för att uppleva det.

Ofta talar man högt om hur många man skall rekrytera men lågt om tappen. Konsultbolagen är inte så alltid så bra på att vårda sina anställda. Som jag förstår det är det vanligt att per år tappa 15% av sin arbetskraft, vem som helst borde förstå att det är helt galet. Om dessa bolag i stället skulle tappa 5-7% så blir det en stor skillnad.
Problemet här är vinsten, det hävdas att du skall få lön efter prestation, men när du drar in 150-200k i månaden eller mer så vid lönesamtal används i stället andra argument, man går ifrån din prestattion.
Dock kan jag tillägga att jag var en glad konsult, lyckades bra och tjänade bra, lyckades hyfsat i lönesamtalen. Det där med att man måste hoppa från bolag till bolag stämmer bara för de som inte kan löneförhandla.

IcyNick

Gäller ej 50plussare

2012-04-19 10:47

Detta gäller bara om man är < 50.
Som 50+ får jag inte ens mejlsvar om jag ansöker.

what.se what.se

Comments powered by Disqus
Om oss

Fler kanaler
Vårt nyhetsbrev
Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss

Ring till 08-453 63 00.
Skicka gärna e-post till: csjobb@idg.se

Postadressen är:
CS Jobb, 106 78 Stockholm