FRÅGA

Hej!

Jag arbetar som IT-specialist och ansvarar för delar av en butikskedja  som består av ett par hundra butiker. Mina arbetsuppgifter är allt från first och second line support för butiker, kontor och lager, systemutveckling  inom .NET, programmering och webbutveckling. Jag förhandlar och avtalar det  mesta inom mobiltelefoni, IT-relaterad hårdvara och mjukvara inom företaget.

Jag arbetar ensam inom IT i min stad vilket innebär att jag har ett informellt krav  att jag dygnet runt sju dagar i veckan "måste finnas tillgänglig" om något händer. Jag har läst ett par år på  högskolan inom IT (dock ingen examen) och har 12 års erfarenhet inom web &  systemutveckling.

Jag har även arbetat som inköpare och som verksamhetsansvarig  för ett annat företag. Jag är 37 år gammal och min lön ligger på 31500 kronor i månadslön  vilket jag tycker är lågt. Har jag rätt eller fel?

SVAR
Det gör ofta skillnad på lönen, framförallt på lång sikt, om du har gått  klart din utbildning och tagit ut examen eller om du har avbrutit studierna.

Hade du tagit ut examen skulle du enligt Juseks statistik legat på en lön på ca  41 500 kr per månad. I ditt fall är det en differens på 10 000 mot vad  du har idag, vilket är ganska mycket. Det framgår inte hur många år du har läst,  men däremot att du har arbetat i många år. Mot bakgrund av kombinationen av  studier och arbetslivserfarenhet är min bedömning att du bör ligga lite högre i  lön mot hur du ligger idag. Vid din nästa löneförhandling bör du lägga fram ovanstående  statistikuppgift för din arbetsgivare och ta en diskussion  utifrån den.

Sofia Rosu har mångårig erfarenhet av lönerådgivning,  lönebildning och löneförhandling. Hon arbetar på Jusek och är ombudsman och  förhandlare för förbundets medlemmar inom IT-sektorn.