FRÅGA:
Har påbörjat en ny tjänst vid ett privat ägt multinationellt företag som IT-Tekniker/Telefoniansvarig. Tjänsten innebär att jobba med allt från AD, klient installationer och användarsupport till skrivare, nätverksutrustning och servrar. Dessutom är jag ansvarig för den IP-telefoni lösning som finns med växel och mex mobiler. Utöver detta agerar vi som projektledare för olika nya projekt inom varierande IT-områden.

Jag gick in på 23500:- som månadslön. Min utbildningsbakgrund är från gymnasiet som radio-tele reparatör samt Datavetare på Universitet. Har därefter jobbat som egen företagare inom IT/Elektronik i 7 år mot lokala mindre företag och sedan även ett kort tag som IT-Tekniker/support (1st-line) på ett mycket större företag.

Är lönenivån rimlig eller ligger jag helt fel? 

 
SVAR: En nyutexaminerad systemvetare från universitetet rekommenderar Jusek att begära ca 28 000 kr i månadslön vid första jobbet. I jämförelse med den rekommendationen ligger din lön relativt sätt lågt. Din beskrivning visar att du dessutom har varit yrkesverksam under många år och vid lönesättning skall även detta beaktas. Meddela din arbetsgivare att din lön ligger under en nyutexaminerads lön och försök få din arbetsgivare att motivera den lön du har, det kommer nog bli svårt för din arbetsgivare.

Sofia Rosu har mångårig erfarenhet av lönerådgivning, lönebildning och löneförhandling. Hon arbetar på Jusek och är ombudsman och förhandlare för förbundets medlemmar inom IT-sektorn.