FRÅGA: 

Hej!
Jag har en Systemvetarutbildning med examen 2009, har även en Sjuksköterseexamen från 1998.

Jag blev anställd som Applikationskonsult/Testare på ett globalt företag som arbetar bla med system för sjukvården feb 2010. (Har därmed dubbelkompetensen som de gärna vill ha).

Sedan 1 jan 2012 arbetar jag numera som Testledare, min första löneförhandling sedan anställning blir nu i vår. Min lön är nu 30500 kr, är det en rimlig lön, eller vad borde min lön ligga på? (Är 39 år).

Tacksam för svar.

Mvh Therese


SVAR:
Enligt Juseks statistik ligger medellönen för systemvetare med ditt examensår på 32 600 kr per månad. Statistiken är inhämtad från 2011 och du bör i årets löneförhandling lägga på ca 2-3 procent. Du ska givetvis dra nytta av din unika kompetens, anledningen till att just du har fått jobbet är på grund av att du har utbildning och kompetens inom två områden, som båda är högst relevanta för tjänsten. Ju färre personer som finns med den typen av kompetens ökar givetvis ditt värde på arbetsmarknaden, och bör ge resultat på lönen. Glöm inte att du  kan förhandla om andra förmåner än bara lön, exempelvis träningskort, busskort eller tillgång till teknisk utrustning.

Sofia Rosu har mångårig erfarenhet av lönerådgivning, lönebildning och löneförhandling. Hon arbetar på Jusek och är ombudsman och förhandlare för förbundets medlemmar inom IT-sektorn.