– Vi gör det för att it-branschen är i stort behov av kompetens. Samtidigt finns det fortfarande de som söker jobb inom it och har svårt att nå fram i konkurrensen.

Hur går det för arbetsgivarna att nå fram?
– Vi tänker ju i första hand på arbetstagarna, men självklart är det viktigt lika viktigt för oss att uppvakta arbetsgivarna. It-branschen har svårt att hitta personal, framförallt med tanke på det tempo och snabba tekniska utveckling som råder. De är många att konkurrera om de bästa och rekryterar från varandra.

Varför söker de inte kompetens hos er?
– Jag tror inte de tänker på de som finns tillgängliga på arbetsmarknaden i första hand. De som finns hos oss har ofta bred kompetens, däremot kanske de behöver rustas i affärsmässighet eller få mer spetskompetens. För många arbetsgivare finns det inte riktigt tid att lära upp ny personal, men jag tror inte heller att de kanske känner till det stöd som finns att få om man anställer en arbetssökande.

Vad skulle du säga till arbetsgivarna, vad har de att vinna på att anställa en direkt via Arbetsförmedlingen?
– Jag tror framförallt att de får en större mångfald, både om man ser till ålder och etnicitet.

Hur många hoppas ni kommer till it-rekryteringsträffen idag?
– Drygt 15 företag kommer att delta och vi räknar med mellan 200 och 300 arbetssökande. Under förmiddagen fokuserar vi på helpdesk och support, under eftermiddagen blir det programmering.

Totalt handlar det om 40 lediga tjänster bland de företag som finns på plats. Hur snabbt kommer de tillsättas?
– Det är en bra fråga, men det borde ske inom kort. Det handlar nog om dagar eller veckor innan det är klart.