Johan Oscarsson
 Johan Oscarsson
Läs på ordentligt

Konkurrensen om toppjobben i USA är stenhård, och det är viktigt att hålla sig à jour inom det teknikområde man har valt. Nyckeln är att lyssna på rätt personer.

Identifiera de som är framträdande inom området, till exempel en utvecklingsmiljö eller en typ av databaser, och ta del av vad de skriver. De kommer tipsa om fler som det är värt att följa, via sina bloggar eller via Twitter.

Konferenser är också en guldgruva, även om du själv inte är på plats. Ofta släpps presentationer eller videoupptagningar på nätet i efterhand.

Utbilda dig mera

Alla behöver vidareutbildning. Börja med att se dig om på det egna företaget. Troligtvis finns det någon där som kan mer än du om ett område, och kanske tvärtom.

Dessutom behöver det inte vara svårt att bjuda in en extern föreläsare, framför allt om hans eller hennes arbetsgivare inte är en direkt konkurrent.

Den som orkar kan gå hela vägen och anordna träffar med andra utvecklare, något som är mycket vanligt i San Francisco.

– Det kan vara en hel del jobb, men det är mycket givande, säger Johan Oskarsson.

Visa det du har gjort

Söker du jobb utomlands har du kanske inte lokala referenspersoner att hänvisa till. Desto viktigare då att kunna visa upp någonting annat. Till exempel kan du bidra till öppen källkods-projekt eller starta ett eget.

Studietiden passar utmärkt till det och kommer man direkt från universitetet kan ett intressant exjobb räcka långt. Var inte rädd att lyfta fram även praktikplatser som meriter.