Börja smått
Väx dig större

En genväg till det första jobbet som chef för en it-avdelning kan vara att ta anställning på ett litet företag. När Ludvig Aldrin började på Findwise fanns bara ett tiotal anställda. I takt med att företaget växte ökade också behovet av någon som tog ansvar för den egna it-miljön.

Bli en ledare
Skaffa kunskapen

För en utpräglad tekniker kan personalansvar kännas främmande. För en it-chef eller cio är det en viktig del av vardagen. Den med ambitioner att bli chef över en it-avdelning gör gott i att skaffa sig kunskaper om hur man bäst leder, stöttar och coachar personal på en arbetsplats.

Lär känna dina kolleger
Kontakt viktig

För att förstå hur tekniken kan förbättra ett företag måste man också begripa vilka utmaningar de andra på arbetsplatsen står inför. En it-chef måste lägga tid på att lära känna sina kolleger, skapa ett kontaktnät och diskutera tillvaron på jobbet.

Dra nytta av din ålder
Enklare att förstå

Jobbet som it-chef är vanligen reserverat äldre medarbetare. Men Ludvig Aldrin menar att lägre ålder kan vara en stor fördel. Då befinner du sig på samma nivå som många andra i företaget och kan lättare förstå hur de förhåller sig till teknik och it. Som exempel nämner Ludvig Aldrin bring your own-trenden, att låta anställda ta med sina egna telefoner och bärbara datorer till arbetsplatsen.

Förstå verksamheten
Lyft blicken

Tillvaron för en it-chef eller cio handlar om att göra den egna verksamheten bättre med hjälp av it. Det gäller att kunna lyfta blicken, lära känna de andra på företaget och förstå hur ditt tekniska kunnande kan hjälpa dem.