FRÅGA:

Hej,

Vilken lönenivå är 1) en låg och 2) en hög lön åt en lösningsarkitekt, eller så kallad Solution Architect inom Infrastructure Management End-User Services, Enterprise services & Cloud Computing i Australien?

Mvh Magnar


SVAR:
Hej Magnar,

Det lättaste sättet att bilda dig en uppfattning om vad det ungefärliga löneläget är för en sådan position är genom att dels titta på lönestatistiken på mycareer.com.au (lite som Computer Swedens egen lönebarometer) samt vilka löner som erbjuds i australiska jobbannonser (t.ex. på seek.com.au). Till skillnad från i Sverige kommer lönenivån ofta upp tidigt i anställningsdiskussioner och lönen för ett visst jobb står ofta angiven i annonsen.

Det sagt måste jag erkänna att jag tycker frågan är svår att besvara. Jag har själv bara erfarenhet av tjänster som projektledare så jag blir tvungen att gissa lite här. Hursomhelst, efter att själv ha gjort några sökningar på seek.com.au för olika arkitekttjänster gissar jag att en årslön för dig som heltidsanställd borde landa någonstans i intervallet 120k$ (låg) till 170k$ (hög). Om jag skulle försöka gissa på ett särskilt belopp så skulle jag gissa på runt 140k$ för en Solution Architect med 5-10 års erfarenhet i branschen.

Detta är för lön före skatt plus pensionssparande (salary package) och inte din nettolön (här på CS Jobb kan du läsa en annan läsarfråga där jag går igenom skattesatserna så du kan bilda dig en uppfattning om vad detta motsvarar efter skatt i plånboken).

Värt att nämna är att när du intervjuar för ett jobb i Australien kommer du att komma i kontakt med termerna base salary och total salary package och det är viktigt att hålla reda på vilket som diskuteras för det kan skilja en del pengar mellan de två. I Australien säger lagen att alla anställda skall få 9% i pensionsparande ovanpå sin lön och denna totala ersättning kallas ofta för någons totala ersättningspaket eller ”package”. Om en anställd till exempel uppbär 100k$ i lön före inkomstskatt så läggs 9% i pensionssparande till detta och han/hon får ett totalt ”package” på 109k$ från arbetsgivaren.

-Anders Liljeqvist.

Anders Liljeqvist svarar på frågor om Australien på CSjobb. Han jobbar med Project & Programme Management på Oakton som är ett australiskt IT-konsultföretag med cirka 1200 anställda. Anders är författaren bakom e-boken "Stora Australienmanualen - Allt om visum, biljetter, boende och jobb för resenärer och emigranter till Australien"och driver även SwedesInAustralia.com, en blogg för svenska Australien-vänner.