Hur kom ni på idén?
– Det var i samband med att vi skulle delta vid en rekryteringsmässa som vi ville testa något nytt. Vi beslöt oss för att ha en funktion på plats där jobbsökande kunde spela in sina cv:n, med utgångspunkt från ett gäng frågeställningar som vi tagit fram. I år har vi istället tagit fram en app för cv-videos.

Hur har intresset varit?
– Det har varit ganska stort. Vi har redan haft rätt många videonedladdningar och fått in en del kundförfrågningar från såväl bemanningsföretag som andra typer av bolag som själva vill använda sig av en sådan här app.

Vad är fördelarna med att presentera sig på video istället för på papper?
– Som arbetsgivare får man se hur personen presenterar sig själv och hanterar vissa frågor. Samtidigt får du som arbetssökande möjlighet att presentera dig själv på ett annorlunda sätt, vilket särskilt kan vara en fördel för den som är bättre på att prata än att skriva. Men det finns ju också de som är mindre bra på att presentera sig inför en videokamera och vinner istället på att skriva en vanlig ansökan.

Hur funkar appen i praktiken?
– Totalt får du fem slumpmässigt valda frågor och du har 60 sekunder att besvara varje fråga. Däremot kan du radera ditt svar om du inte blir nöjd och spela in ett nytt svar innan du sänder iväg cv:t.

Har du något tips på hur man kan förbereda sig?
– Var hyfsat vårdad och tänk igenom några standardfrågor och vad du skulle svara om du fick dem. Sedan är det roligt med oväntade svar, det är de man fastnar för, inte svaren man förväntar sig.