Jobb med energi. ”Det är energi och passion här, folk ser fram emot att komma till jobbet på morgonen. De tittar inte på klockan och väntar på att hon ska bli fem.” Det säger Patrick Liu på spelföretaget Dice.
Jobb med energi. ”Det är energi och passion här, folk ser fram emot att komma till jobbet på morgonen. De tittar inte på klockan och väntar på att hon ska bli fem.” Det säger Patrick Liu på spelföretaget Dice.
Producentjobbet innebär ett stort ansvar för Patrick Liu. Han är en av dem på spelföretaget Dice som driver utvecklingen av nya spel, och uppdateringarna som följer efter lansering.

– Jag brukar säga att jag är som en kapten på ett skepp, och visar vart vi ska, säger Patrick Liu.

Det arbetet är inte helt utan lite stånkande, och för att slappna av finns det många spel i Dices lokaler, bland annat biljardbord och flipperspel. De kan Patrick Liu och hans 270 kolleger i glashuset vid slussen i Stockholm roa sig med när de har lite tid över.

Men det finns även andra sätt att lätta upp arbetsdagen på.

– När det blir tungt ibland brukar jag tänka bakåt på vad jag pysslar med, och det är ju ett drömjobb. Det finns ingenting som jag hellre skulle göra.

Innan Patrick Liu hamnade på Dice för fem år sedan arbetade han ett par år på ett annat företag i branschen, det Uppsalabaserade Starbreeze.

– Jag har alltid bott i Stockholm, så då pendlade jag till Uppsala. Sedan frågade Dice om jag ville komma hit, och jag tyckte att det var en bra idé.

Trots att han inte längre behöver pendla till jobbet resar han fortfarande mycket. Högkvarteret ligger i San Fransisco i USA, och även om Patrick Liu ofta har mejlkontakt och videokonferenser med dem som arbetar där krävs det ibland att han flyger över. Även resor till andra delar av världen kan bli nödvändiga.

– Det är mycket flygande fram och tillbaka.

När han inte flyger ägnar han mycket tid i möten. Då ett spel ska arbetas fram är det nödvändigt att föra en dialog kring det. Det gör han också med användarna, de som spelar spelen. Ibland kan han även ta hjälp av dem.

– Vi har fans som lever och andas Battlefield. Är det något de inte gillar så får man höra det. Man får skaffa sig lite skinn på näsan för det.

Patrick Liu och hans kolleger på Dice är bland de bästa på det de gör. Åtminstone om man ser till hur hög konkurrens det är om jobben, och att de faktiskt redan har sina platser i företaget.

De som söker anställning måste därför ha en viss talang för sitt specifika område.

Ett tips som Patrick Liu ger till alla som vill arbeta med spelutveckling är att göra ett eget spel, för att visa vad de går för. Dessutom måste de veta vilken del av spelutveckling de är intresserade av.

– Ta reda på vad du vill göra. Vad du brinner för.