FRÅGA:

Hej!

Jag är 47 år och har magisterexamen inom systemvetenskap men har inte specialiserat mig inom något område.

Jag har arbetat i flera år som support inom affärssystem, men 2009 blev jag utan jobb på grund av krisen. Under de senaste åren har jag drivit ett eget projekt som är avslutat just nu.

Det jag undrar är hur jag kan hitta tillbaka it-spåret igen. Jag skulle vilja bli specialist inom ett område och ha en tydlig profil, men vill inte läsa i ett år till. Finns det något inom it som man kan bygga på min nuvarande examen inom systemvetenskap?

Finns det någon kortare utbildning eller kurs som kan leda till en tydlig profil och efterfrågat it-yrke? Eller kan man på ett annat sätt skaffa kompetens som krävs för att få arbete?

Med vänliga hälsningar, Stefan


SVAR:

Hej!

It-arbetsmarknaden är ju som bekant het och många kompetensområden är speciellt efterfrågade.

För din del beror det förstås också mycket på åt vilket håll inom it du vill utvecklas. Är det att fördjupa dig mer åt supporthållet, så kan det vara bra att läsa någon kurs inom Service Management eller ITIL. Annars är det många arbetsgivare som behöver förstärka sina organisationer inom test och utveckling och då finns det förstås en mängd olika vägar att gå.

Ett tips är att titta på de lediga jobb som du tycker verkar intressanta och se vilka utbildningar och erfarenheter som efterfrågas just där. Eftersom du har en systemvetenskaplig utbildning i botten är det kanske en kurs eller certifiering som behövs för att du ska uppdatera dina it-kunskaper igen.

Lycka Till!

//Eva Ekedahl

Eva Ekedahl har mångårig erfarenhet av Rekrytering och Executive Search. Hon är utbildad samtalsterapeut och har vidareutbildning i flera tester och verktyg för personbedömning. Eva är diplomerad Affärscoach enligt ICF's riktlinjer och arbetar också med ledarskapsprogram.