Artikelkommentarer

Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Hur hittar jag tillbaka
till it-branschen?

Det är kört

2012-06-25 12:23

Bättre vara ärlig än lura in killen i utbildningar, har du varit borta sen 2009 och är 47 år gammal är det bara glömma komma tillbaks, säger inte det för att vara elak, bittra sanningen inom IT i Sverige är att det är den situation som råder.

Har suttit i samma sits och fick köra eget till slut, man fick alla konstiga bortförklaringar av arbetsgivarna.

En sak säger jag bara, slösa inte bort tiden på att få jobb inom IT, det kan ta många år....

Bitterapan

Det är kört

2012-06-25 14:35

Som Bitterapan skriver, det är precis så det är.
Är själv utbildad system- och nätverkstekniker, och även spetsutbildad. Efter 2 år fick jag gå, och sen har det varit stendött...

Nu har jag chansen att helt skola om mig, och funderar starkt på att göra det faktiskt. Kanske driva eget i liten skala bara för att, men att jobba inom IT är dödsdömt just nu.

Sökt närmare 200 IT-jobb, och trots att jag har bra meriter och utbildningar så är det dött lopp.

g0tr00t

Det är kört

2012-06-25 14:46

Vilka certfifieringar har du? Utbildningarna och meriterna är värdelösa om man inte även har certifieringar att visa upp. Ju fler, desto bättre. Detta är det enda som rekryterarna går efter numera..

Christer Olsson

Det är kört

2012-06-25 16:49

Lite nyfiken, vad ska du skola om till för något?

Har själv funderat starkt på att lämna hela IT bakom mig och göra något helt annat men det måste vara något som har med teknik att göra eftersom man är tekniker i grunden.

Bitterapan

Det är kört

2012-06-25 16:56

Helt kört är det kanske inte, men nog sjutton är det uppförsbacke att söka jobb när man har passerat 45. Det krävs precis rätt profil för att lyckas.

Satsa inte på något som har med drift att göra (inklusive ITIL), merparten av de jobben går till utländska Molnleverantörer inom kort.

Det som eftersöks just nu är ERFARNA webbutvecklare (HTML5, ASP.NET, C#, SQL etc.) och i viss mån certifierade testare.

SpamGod

Kört är det ju inte

2012-06-25 14:49

Det beror helt och hållet på din tidigare kompetens, har du t.ex. mer senior erfarenhet av arbetsledning osv så spelar ju det mindre roll om det saknas någon teknisk bit.

Däremot är det ju naturligtvis viktigt att vara realistisk, kanske mer av arten att anledningen till att du inte valt att arbeta med IT kanske är av sorten att du faktiskt inte vill göra det.

Om intresset svalnat så kanske förmågan att ta in ny information också blivit lägre. Då kanske du ska faktiskt försöka ta dig vidare till något annat. Däremot tycker jag att om intresset är genuint så har det faktiskt inte hänt så oerhört mycket på många ställen sedan 2009.

JoyDivision

KÖRT ??? MEN SVÅRT.....

2012-06-25 15:08

"JoyDivision" gav nog ett bra svar.

DOCK ÄR DET GANSKA SVÅRT - att finna något arbete, där ett företag ifråga ställer upp med "den utveckling" du känner att du vill ha.

Finns dock intresset kvar och viljan att kanske få något "simplare" jobb, i den meningen att det ligger under din kompetensnivå. Kan det trots allt vara en start.....

Utifrån det är det en större chans att få något bättre med tiden. Har du lite tur behöver du inte"hamna för långt ner" och likväl kunna snappa upp en del du kanske inte tänkt över förut.

Det viktigaste är som alltid, att det är lättare att få ett nytt jobb OM DU HAR ETT JOBB.

Att som i ditt fall ha "jobbat med ett litet eget projekt" kan förvisso vara bra. MEN, MEN - inget "att ta på" för den marknad som råder nu...

Tänk och sök samt undvik Arbetsförmedlingen i möjligaste mån..

LYCKA TILL

Torkil Rask

Att man ens vill

2012-06-25 17:53

Själv vill jag hellre bort från IT branchen tycker den blivit alldeles för smutsig och bara tok fokus på att leverera till lägsta pris och ingen direkt satsning på personalen pga att dom inte får kosta nåt.
T om dom mindre företagen outsourcar utanför Sverige för att hänga med i prospressen.
Om man ska utbilda sig eller ta cert så är det på egen tid.
Visst om man ändå ska jobba inom IT så ska man nog fundera på lednings positioner för som tekniker så kommer det inte finnas många jobb i framtiden.

Drutten och Gena

Kört?

2012-06-25 19:28

Jag hoppas och tror verkligen att det inte är kört när man passerat 45. Är 36 själv och tycker att det är först nu jag börjar få lite koll efter civ.ing.-examen och 12 års arbetslivserfarenhet.

Klantarna under 30 ger jag faktiskt inte mycket för. De plöjer gärna ned mycket tid (eftersom de inte har familj) men jösses va dålig kod de skriver (men det viktigaste är ju att kodsnutten fixar featuren eller buggen, eller?) och så lite koll de har på verktyg och metoder som underlättar arbetet.

Tyvärr tror jag dock att man måste ha ett genuint intresse för den teknik man håller på med vilket då innebär att man kontinuerligt utvecklar sina kunskaper för att vara intressant. Annars är man en 45-åring med 20 år gamla kunskaper och då är det såklart väldigt tufft.

I mitt eget dream team skulle inte en kotte vara under 35!

Om man har svårt att hitta en fast anställning och vill arbeta med teknik så är nog det bästa tipset (som andra redan påpekat i tråden) att starta eget som frilansande konsult och sälja sig genom någon av alla de konsultmäklare som finns. Saknar man den tekniska spetskompetensen kan man arbeta som testare och vill man koda kan man nästan alltid i den rollen hitta mängder av manuella arbetsuppgifter som man kan automatisera och få massa cred för att man kortade ned testcykeln och eliminerade den mänskliga faktorn där.

Slut efter 45? Pfffft...

Datakonsult

Kört?

2012-06-26 11:30

Håller med om att ett genuint intresse behövs, men är inte så fixerad vid åldern. Även om det följer med många bra och nödvändiga erfarenheter så tycker jag nog att attityd är viktigare (men det hänger ofta ihop).

Barbapappa

Kört?

2012-07-26 22:36

Jag håller med till hundra procent. Jag tycker att det är först med många års erfarenhet och ett brinnande intresse folk oftast börjar göra riktigt, riktigt bra arkitekturer och kod. Fyyyyy så mycket hemsk kod jag ser produceras dagligen av folk som är oerfarna eller inte bryr sig.
Själv ska jag nog sikta på att vara en topcoder vid 50.40 nu:) .Programmering är ett hantverk.

Gammal men ändå aktuell artikel: Learn how to program in 10 years http://norvig.com/21-days.html

northern

Ni gör en tankemiss!

2012-06-25 22:53

Det finns ingen IT-bransch längre! IT-branschen som ni/vi ser den bygger på att kompetensen/förståelsen inte var tillgänglig. Idag kan min morsa konfigurera ett nätverk.

Hade jag svarat, hade det varit att ändra mindset till att bidra till affärsvärde med hjälp av IT. Finns ett osedvanligt bra inlägg på temat här ;) http://www.patrickgilbert.se/customerexperience/?p=4019

Patrick Gilbert

Ni gör en tankemiss!

2012-06-26 10:25

Nja tror inte morsan kan .NET tex. Dock bör man nog inte satsa på hårdvara, då nytt kostar typ inget idag. Angånde 47årsmannen så blir det nog tuffare iom åldern. Går ju alltid att ta en KY till lokförare på 2 år sen borde man ju ha en 35k i lön.

Med tanke på att vi ska jobba till 75år så borde den här åldernojjan förskjutas 10 år ialf.

ecu977

Comments powered by Disqus
Om oss

Fler kanaler
Vårt nyhetsbrev
Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss

Ring till 08-453 63 00.
Skicka gärna e-post till: csjobb@idg.se

Postadressen är:
CS Jobb, 106 78 Stockholm