Agil

Trodde du att agility var något för hundar? När till och med Ivar Jacobson har hoppat på tåget inser man att agil systemutveckling är riktigt hett. Flera nymodigheter ingår i begreppet:

• programmerarna ska prata med varandra – varje dag

• programmerarna ska prata med kunden (!) – varje dag

• programkoden ska testas innan hela systemet är klart – varje dag

Big data

Terabytegränsen är passerad för hårddisken på datorn du har hemma. Tusen gigabyte. Ett stort företag har mycket mer på servrarna: petabyte, exabyte, kanske zettabyte.

Ute på internet finns det hur mycket som helst. Man kan reagera på två sätt. Antingen: usch så mycket, det orkar jag aldrig läsa igenom. Eller också: wow! Här finns svaren på (nästan) alla frågor. Vanliga sökmotorer räcker inte till, men smarta program kan upptäcka mönster, samband och trender. Allt från begynnande influensaepidemi i Härjedalen till konstiga kontokortstransaktioner och mätresultat från hadronacceleratorer. Även små förändringar blir betydelsefulla om de är många. Ett praktiskt kriterium på Big data är att datamängderna är så stora att du inte kan använda den traditionella modellen där man först lagrar informationen på egna servrar, sedan analyserar den. I stället fångar man informationen i flykten.

Byod?

Bring your own device. Alltså att personalen använder medhavt, vare sig de får eller inte. De kommer till jobbet med sina egna mobiltelefoner, sina egna surfplattor, sina egna bärbara datorer. Ofta från Apple. För att inte tala om medhavda usb-pinnar. Och sedan vill de koppla in sig på företagets nätverk.

Vad göra?


Nordkoreansk centralstyrning eller anything goes? Mest framtidssäkert är dataskydd och sekretess som fungerar – oavsett vad personalen väljer att jobba med.

Co-creation

Låt kunden vara med! När företaget utvecklar nya produkter och nya tjänster, ta med kunderna. Det kan bli billigare.

Du ställer inte kunderna inför en färdig produkt som de får ha synpunkter på.

Du ställer dem inför en produkt som bygger på kundernas egna synpunkter. Då har de ju ingen rätt att klaga, och det är skönt.

Crowdfunding


Be alla på webben att satsa pengar på ditt nya projekt. Det slår både banklån och aktier.

Somliga säger att principen först åskådliggjordes i filmen ”Det våras för Hitler”, men så elaka ska vi inte vara.

E-plikt

Kungliga biblioteket är ute efter dig. Så småningom ska allt som yrkesmässigt publiceras på webben cc:as till Kungliga biblioteket. Inte bara böcker och tidningsartiklar, utan minsta lilla FAQ. Det fastslås i e-pliktlagen.

Informationsorienterad arkitektur?

Det nyaste nya. Vi ber att få återkomma.

Lös koppling

Inget problem, säger du – du har automatväxel. Då är du ute och cyklar. Här handlar det om att bryta mot en grundläggande regel i databasteknik. Inget är heligt längre. Man behöver inte längre se till att alla ändringar slår igenom överallt – det går nämligen inte när man jobbar med stora ostrukturerade datamängder (”big data”).

Metro

Microsoft hade äntligen fått till något som inte liknar något annat. Det nya användargränssnittet med färgglada paneler. Då beslöt företaget att skrota namnet, Windows 8 heter det numera. Det bästa med det, enligt många, är att man kan gå över till det gamla Windowsliknande användargränssnittet om man vill.

NoSQL

När är en databas inte en databas? Måste en databas vara i tabellform? Om det räcker med att du kan göra sökningar på ”gifta civilingenjörer i Örebro län som äger en röd Volvo” eller ”bärbar dator för Windows med wi-fi och bluetooth och pris högst 6 000 kronor” så är SQL rätt för dig.

Men all information finns inte i tabeller. Sökmotorer som Google söker i stora textmassor som kan se ut hur som helst. Och mycket information är inte ens text – det finns bilder, diagram, ljudfiler och video. Därför har det blivit uppenbart att SQL visserligen är bra på tabeller, men att det behövs andra verktyg för databaser som inte är tabeller. Alltså NoSQL, som inte är en specifik teknik utan en samlingsbeteckning.

Vattenfall

Vattenfall är ett skällsord, särskilt när elräkningen kommer. Nu är vattenfallsmodellen också ett skällsord. Det var så man programmerade på farfars tid. Först bestämde man vad man skulle göra och hur det skulle göras, sedan gjorde man det. Och allra sist, när alla hade fått betalt och gått hem, testade man ifall systemet fungerade så som man hade tänkt.

Det gjorde det sällan. Numera vill alla vara agila, så vattenfallsmodellen är något man drar till med som kontrast.