Soundclouds lanseringsfest p&aring; ett tak i Berlin &aring;r 2008.<br />
Soundclouds lanseringsfest på ett tak i Berlin år 2008.
Tor Rauden K&auml;llstigen, Loopcam.<br />
Tor Rauden Källstigen, Loopcam.
Tv-tornet vid Alexanderplatz &auml;r 368 meter h&ouml;gt och synligt &ouml;ver hela Berlin.<br />
Tv-tornet vid Alexanderplatz är 368 meter högt och synligt över hela Berlin.
Dag 1
Klockan nio en vårmorgon på Rosenthaler Platz i Berlin. Snabba klackar klapprar mot tunnelbanetrappor. Några morgonpigga turister fäller upp stadskartor och hippa frilansare beställer dagens första kaffe på sina stammisställen. På Café Fabish sitter den svenske entreprenören Henrik Berggren. Han äter tysk birchermüsli och skrollar flöden på sin Iphone. Nyheten om att Facebook har köpt ­Instagram för sju miljarder har slagit ned som en bomb under natten.

– Ingen bra nyheter för branschen! Folk måste tro att vi är helt oseriösa. Sju miljarder för en halvny fotoapp!

Henrik Berggren, grundare av den sociala e-boksläsaren Readmill, är en av Berlins nya internetentreprenörer. De senaste åren har staden etablerat sig starkt som en av Europas mesta startup-hubbar och dess entreprenörsscen räknas ofta som en av ­världens hetaste.

Berlin var länge känd som ”poor but sexy”, ett luspankt tillhåll för fattiga konstnärer och allmänna bohemer. De låga hyrorna gjorde att kreativa människor med mer idéer än pengar strömmade till och en kreativ infrastruktur grundlades. En ­infrastruktur som i dag inte bara utnyttjas av konstnärer och musiker utan även av entreprenörer.

Enligt tyska handelskammaren har 1 300 internetföretag grundats i staden sedan 2008. Bara 2011 grundades 500 företag och den förr så fattiga staden drar i dag till sig allt mer utländskt kapital. Enligt Thomson Reuters (TRI) fick 103 tyska internet-startup-företag internationell finansiering 2011, vilket är mer än i alla andra länder utom USA och Kina.

Nyligen meddelade Earlybird Venture Capital att man lanserar en berlinsk teknikfond på 100 miljoner dollar med pengar från USA, Japan och Mellan­östern. Samtidigt passar samma investerare på att stänga sitt kontor i det kapitalstarka Hamburg för att i stället öppna kontor i Berlin. Utvecklingen är typisk för och sätter fingret på Berlins nya roll i Tyskland och i den internationella startup-världen.

Henrik Berggren kom till Berlin första gången 2008, utan att tidigare ha satt sin fot i staden. Med sig hade han ett löfte om ett jobb på det då nystartade svenska ljuddelningsföretaget Soundcloud. 2008 bestod företaget av några killar med Macbooks och stora drömmar, i dag är det värderat till 1,4 miljarder kronor. Soundclouds framgångssaga har varit en stark motor för ryktet om Berlin som startup-stad.

– Självklart fanns här aktörer redan innan, till exempel Rocket Internet och folket kring Team ­Europe. Det nya med Soundcloud var att det var ett företag helt utan tyska grundare. Alla var expats och man satsade från första början på en internationell marknad snarare än på den tyska. Genom att i sin andra investeringsrunda få pengar från Index Ventures och Union Squares visade man på företagets och stadens internationella möjligheter. Soundcloud var utbölingar, men bröt samtidigt ny mark.

– I och med företaget fanns det svenskar som hade gått igenom processen att etablera sig i staden och landet. Det fanns kunskap och kontakter, bland annat investeraren Christophe Maire, som är involverad i de flesta svenska företag här, säger Henrik Berggren.

Efter att ha återvänt till Stockholm ett tag kom Henrik Berggren tillsammans med sin medgrundare David Kjelkerud tillbaka till Berlin i början av 2011. I bagaget hade han det nystartade Readmill som han beskriver som ”det enklaste sättet för socialt läsande, som ett Last.fm för böcker”, där man kan markera höjdpunkter, skriva kommentarer, dela och diskutera sina e-böcker. (Last.fm är en tjänst som rekommenderar musik utifrån vad användaren lyssnar på, reds anm.) I december 2011 släppte företaget första versionen av sin läsare. I dag har de åtta anställda från fem olika länder.

– Startup-scenen i Berlin är ganska liten. Alla känner alla, men alla hjälper också alla. Det är inte som i Silicon Valley och USA. Där är det så oerhört konkurrensinriktat. Vi är medvetna om att ju fler framgångsrika företag som kommer härifrån, desto mer höjs värdet på hela scenen och alla enskilda företag.

Silicon Valleys fördelar har Henrik Berggren försökt att introducera på annat sätt. 2008 startade han Likemind Berlin, ett månatligt frukostmingel. Med tidens gång har också allt fler nätverk och ­initiativ institutionaliserats och antagit fastare former.

Flera engelskspråkiga hemsidor med nyheter, nätverkande och information har också startat. Silicon Alle och Venture Village (se sidan 36) är två av de största. Det ligger i allas intresse att marknadsföra staden.

– Money follows attention, skrattar Henrik Berggren, innan han ger sig av mot Readmills kontor.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning