Hej!

Jag har läst de flesta frågor och svar här, det låter väldigt intressant men jag hade en annan fråga.

Läste att lönen var mycket högre än i Sverige, har även kollat siter med lönestatistik, och det stämmer. Min fråga är hur är det med kostnader jämför med Sverige? Finns det kostnader där som vi inte tänker på i Sverige?

* Vad kostar en bil?
* Bilförsäkring?
* Bensin?
* Dagis?
* Mat och dryck?
* Kläder?
* Boränta?

Mvh Arya

SVAR:

Hej Arya,

Visst är det som du antyder – it-lönerna må i allmänhet vara högre i Australien, men på flera fronter är det också betydligt dyrare där än i Sverige. I mitt fall så tjänar jag helt klart mer i Sydney än jag gjorde i Göteborg, och jag har också under mina år i Australien lyckats spara undan mer pengar än jag kunde när jag jobbade i Sverige. Men en av anledningarna till detta är att jag personligen lever ett relativt snålt liv i Australien och att jag inte unnat mig saker som det är lätt att bränna pengar på. Jag betalar exempelvis lika mycket i hyra för min enrumslägenhet i Sydney (cirka 13000 svenska kronor i månaden) som många av mina vänner i Sverige betalar i månadskostnad för sina hus.

När jag jämför kostnadslägena i Australien och Sverige är det särskilt boendet som sticker ut för mig. Jag har tyvärr inga barn själv, men barnomsorg och att ha ett större boende för familjen äter snabbt upp lönen för dig som flyttar till Australien för att bo och jobba i några år. Den rörliga boräntan ligger i skrivande stund (augusti 2012) hos de flesta banker någonstans mellan 6% och 7%. Riksbanksräntan ligger på 3,5% och på ett bra sparkonto får du omkring 5,5% i ränta på dina sparpengar.

Bostadsmarknaden skiljer sig mellan de olika delarna av landet, men där jag bor (Sydney) skulle jag gissa att fastighetspriserna är omkring 2-3 gånger så höga som motsvarande fastighet i Sverige. För ett år sedan köpte några svenska vänner till mig ett hus i Turramurra (som är en förort cirka 17 km norr om Sydney) och fick betala ungefär en miljon dollar (cirka 7 miljoner kronor) för ett hus som jag gissar skulle ha gått på omkring 2,5-3,5 miljoner kronor på samma avstånd utanför Göteborg. Själv hyr jag en enrummare alldeles intill city och betalar som sagt omkring 13000 kronor i månaden i hyra för den, och om jag skulle köpa samma lägenhet skulle jag få betala omkring 2,5 miljoner kronor.

Om vi leker med tanken på att du flyttar ned med en familj och att varje barn ska ha sitt eget sovrum, så förstår du att boendet kan bli en riktigt dyr utgiftspost som slukar en stor del av den högre lönen du får i Australien.

Näst efter det dyra boendet tror jag att barnomsorg är en av de utgiftsposter som skiljer sig mest mot Sverige. Om du har barn och vill sätta dem på dagis kan du i de flesta fall se fram emot något i stil med 600 kronor per dag i dagisavgift. Detta kan variera mellan områden, samt om din familj kvalificerar er för rabatter, men om du är högavlönad inom IT så lär du få betala fullpris. Lite mer prisuppgifter om olika former av barnpassning hittar du i den här listan med prisxempel hos CareForKids.com.au: [länk: ”Cost of child care” http://www.careforkids.com.au/articlesv2/article.asp?ID=77].

Mat, dryck och kläder å andra sidan kostar ungefär lika mycket där som här, kanske är maten något dyrare i Australien. Jag har inte gjort någon vetenskaplig studie, men min uppfattning är att det rör sig om ungefär samma prisklass. Kanske är det lite billigare att gå ut och äta på restaurang i Australien än i Sverige. Bensin är något billigare där, och jag betalar omkring 10 kronor litern när jag tankar.

För bil och bilförsäkring så skiljer det sig så klart mellan länderna vilka modeller som är vanliga. En ny Toyota Yaris (en liten fyra-dörrars minikombi), 2012 års modell, kostar i Australien mellan $15000-$22000. Detta motsvarar ungefär 105000-150000 kronor. I Sverige kostar samma bil mellan 135000 till 175000 kronor. Priset för just den modellen är alltså i stort sett samma, och om du vill titta på andra bilar så kan du använda dig av sajten Redbook.com.au [Länk: http://www.redbook.com.au/] där du kan slå upp priser för olika modeller. Nu har jag ingen bil själv, men om jag skulle ha just en sådan bil och försäkra den i Australien skulle jag få betala omkring 6000 kronor per år i försäkringspremium.

Det här var ett snabbt försök att åskådliggöra de största prisskillnaderna mellan Sverige och Australien. Som du ser så kan du spara undan en hel del pengar om du väljer att leva lite mindre och inte har barn som behöver barnomsorg. Om du dock väljer att leva lite större och har barn så kommer din högre australiska lön snabbt att ätas upp av de högre australiska levnadskostnaderna.

Nu vet jag inte om du funderar på att flytta, men om du gör det så får jag önska lycka till med din reseplanering!