– It är väldigt hett, det behövs utvecklare. Många som kommit till Sverige har både utbildning och erfarenhet på området. Däremot är det flera arbetsgivare som inte längre tycker att det räcker att du pratar engelska, utan fler kräver att du även ska kunna göra dig förstådd på svenska på jobbet, säger Johanna Molander, samordnare och lärare på Sfx-it om anledningen till att Länsstyrelsen beslutat sig för att arrangera en it-inriktad svenskakurs för utvecklare.

Vad har ni fått för respons från företagen?
– Det är framförallt rekryteringsföretag som hört av sig, men intresset är stort för kursen. Många säger att det är just det här som behövs för att klara kompetensbehovet.

Förra veckan började 28 personer och inledningsvis är klassen indelad i två grupper, en nybörjargrupp i svenska och en mer avancerad. De som antagits går en termin i taget och beroende på vilken nivå de är kan de gå upp till tre terminer. Under den första är det mer fokus på svenska, nästa termin blir det mer programmeringskunskaper för de som behöver komplettera.

Vilken bakgrund har de som går Sfx-it?
– Flera av dem har en gedigen högskoleutbildning, vanligast är att man läst datavetenskap eller mjukvaruutveckling. Men vi har också de som är självlärda.

Vad önskar företagen att ni utbildar dem i för tekniker?
– Just nu är Java och Dotnet populärt, även Python. Så kurser i dessa programspråk försöker vi erbjuda till de kommande terminerna.

Avslutningsvis, vad hoppas du den här kursen leder till?
– Först och främst att alla får jobb, men också att utbildningen får fortsätta och bli större så att fler med it-kunskaper snabbt kan komma ut i arbetslivet.